Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borbe stale

Vijeće sigurnosti za hitan prekid vatre u Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je noću na ponedjeljak, na hitno sazvanoj sjednici, jednoglasnu izjavu kojom poziva na trenutačni i bezuvjetni prekid vatre u Gazi gdje su borbe stale s približavanjem muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama.

Petanest zemalja članica Vijeća sastalo se na hitnoj sjednici u New Yorku te u izjavi izrazilo "potporu trenutačnom i bezuvjetnom humanitarnom prekidu vatre koji će omogućiti dostavu hitne i neophodne pomoći".

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Pozivaju Izrael i Hamas da "potpuno primjene" prekid vatre tijekom Ramazanskog bajrama kojim završava mjesec posta u muslimana "te i nakon blagdana".

Agencija AFP javlja, pozivajući se na glasnogovornika izraelske vojske, da nijedna raketa nije ispaljena s Pojasa Gaze niti je Izrael izveo napad od 23 sata po mjesnom vremenu u nedjelju.

Papa Franjo: 'Prestanite! Molim vas, iz svega srca molim vas, vrijeme je da prestanete!'

Vijeće sigurnosti UN-a poziva strane da "potpuno poštuju međunarodno humanitarno pravo, napose odredbe o zaštiti civila" te da "provedu trajan i potpuno poštovan trajni prekid vatre na temelju posredničke egipatske inicijative".

Izjavom se poziva na dopremu humanitarne pomoći palestinskom stanovništvu u Pojasu Gaze te na povećanje pomoći UNRWA-e (UN-ov ured za palestinske izbjeglice).

Tri dana nakon krvavog bombardiranje UN-ove škole u Gazi, Vijeće "ističe da civilne i humanitarne ustanove, među kojima su i UN-ove, moraju biti poštivane i zaštićene te poziva sve strane da se ravnaju po tom načelu".

Izraelska vojska odbacuje odgovornost za napad na školu u Beit Hanunu u četvrtak u kojem je petnaestak izbjeglica ubijeno.

"Predsjednička deklaracija" Vijeća sigurnosti "poziva sve strane i međunarodnu zajednicu da postignu globalni mir" na Bliskom istoku temeljen na rješenju o dvije države, izraelskoj i palestinskoj koje mirno žive jedna uz drugu.

Američki predsjednik Barack Obama osobno je u nedjelju navečer intervenirao tražeći od izraelskog saveznika da prihvati "bezuvjetni i trenutačni" prekid vatre s Hamasom u Pojasu Gaze gdje je pao intenzitet borbi kako se približavao blagdan.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon pozvao je da se 12-satni prekid vatre od subote produlji.

Od početka sukoba u Gazi ubijeno je 1.030 Palestinaca, prema palestinskim izvorima. Većina su civili, tek svaki četvrti je borac, navodi UN. Izraelska vojska, koja je počela 17. srpnja i kopnenu ofenzivu, izgubila je 43 svoja vojnika i troje civila koji su ubijeni palestinskim raketama ispaljenima s Gaze. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene