Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv Brazil i Turska

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo nove sankcije Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a je prihvatilo rezoluciju s četvrtim krugom sankcija protiv Irana jer nastavlja nuklearni program.

Vijeće sigurnosti UN-a je s 12 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim prihvatilo rezoluciju s četvrtim krugom sankcija protiv Irana jer nastavlja nuklearni program, u kojoj se uvode mjere protiv tvrtaka i banaka povezanih s iranskom nuklearnom i raketnom industrijom, proširuje embargo na uvoz oružja i uvode inspekcije brodova.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

'Rezolucija je prihvaćena s 12 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim', rekao je predsjedatelje VS-a meksički veleposlanik Claude Heller. Protiv rezolucije broj 1929, sročene na 10 stranica, glasovale su nestalne članice VS-a Brazil i Turska, a suzdržan je bio Libanon.

Brazilski i turski predstavnici su prije glasovanja obrazložili zašto se protive sankcijama, istaknuvši da ne rješavaju problem, a da se zauzimaju za diplomatski pristup, koji je dao rezulata u njihovu potpisivanju Teheranske deklaracije s Iranom, o zamjeni dijela iranskog nuklearnog goriva.

>> Salehi: Uskoro iransko stajalište o zamjeni urana

Sjednica je počela u 11,15 sati po newyorškom vremenu (17,15 CET), sat nakon predviđena početka, što sugerira da se do zadnjeg trenutka pregovaralo o konačnu tekstu. Vijeće sigurnosti pooštrilo je sankcije protiv iranskih tvrtki povezanih s nuklearnim programom, za koji Zapad sumnja da je usmjeren proizvodnji atomske bombe. Rezolucija je rezultat petomjesečnih pregovora skupine P5+1, pet stalnih članica VS-a: SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina te Njemačka.

>> BiH za sankcije Iranu, ako tako odluči EU

Na sjednici na vlastit zahtjev sudjeluju njemački i iranski veleposlanici pri UN-u. Nove sankcije uključuju mjere protiv 40 iranskih tvrtki povezanih s nuklearnom i raketnom industrijom, uključivo 15 tvrtki povezanih s Revolucionarnom gardom i dvije banke. Očekuje se da će američki predsjednik Barack Obama dati posebnu izjavu nakon prihvaćene rezolucije o sankcijama Iranu.

Nakon pet mjeseci teških pregovora o rezoluciji Obamina je vlada uspjela pridobiti potporu za sankcije VS-a od velikih sila, uključivo Kinu i Rusiju, osiguravajući da uvedene mjere ne mogu umanjiti njihovu sposobnost za trgovinu s Iranom. 'Danas je VS odlučno odgovorio na veliku prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, jer Iran ne poštuje svoje obveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT)', rekla je u raspravi američka veleposlanica Susan Rice. Ocjenivši da su sankcije 'oštre, pametne i precizne', Rice ja naglasila da 'nisu usmjerene protiv iranskog naroda, niti žele zaustaviti Iran u legitimnoj primjeni prava iz NPT-a, već su usmjerene samo protiv nuklearnih ambicija vlade, koja je odabrala put što ju vodi u veću izolaciju'.

Četverogodišnji napori da se Iranu sankcijama oteža ili onemogući da se domogne nuklearnog oružja, naišli su na protivljenje dviju regionalnih sila - Brazila i Turske, članica skupine G-20 - koje iransku krizu rabe da ojačaju svoju ulogu na međunarodnoj pozornici. Njihovi su predstavnici na sjednici VS-a rekli da se protive sankcijama jer štete diplomatskim naporima Brazila i Turske, koji su u svibnju rezultirali sporazumom s Iranom o zamjeni dijela nuklearnog goriva. Prve dvije rezolucije protiv Irana prihvaćene su jednoglasno, a treća s 14-0, uz suzdržanost Indonezije.

Rezolucija od deset stranica

Novom rezolucijom na 10 stranica pooštrava se režim gospodarskih, tehnoloških i vojnih sankcija protiv Irana, uključivo čelnika iranske agencije za atomsku energiju Džavada Rahikija i 40 tvrtki povezanih s državnom vojnom elitom, uz zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Rezolucija zabranjuje Iranu nastavak 'svake aktivnosti u razvoju sposobnosti balističkih projektila da nose nuklearno oružje', priječi iranska ulaganja u djelatnosti kao što su rudnici uranija, proširuje embargo na kupnju nekoliko kategorija teškog oružja, uključivo jurišne helikoptere i projektile.

Ona nameće nove sankcije za 40 iranskih tvrtki i organizacija - 15 vezanih za iransku Revolucionarnu gardu, 22 uključene u nuklearni i raketni program, te tri povezane s brodarskom tvrtkom Shipping Lines Islamske Republike Irana. To više nego udvostručuje sadašnjih 35 iranskih tvrtaka i organizacija kojima se zamrzava imovina u inozemstvu.

Rahikiju zamrznuta imovina

U rezoluciji se dodaje jedan pojedinac na prijašnji popis od 40 Iranaca kojima je zabranjeno putovanje i zamrznuta im imovina - Džavad Rahiki, direktor Centra za nuklearnu tehnologiju u Isfahanu.

Rezolucijom se također pozivaju sve zemlje na suradnju u inspekcijama tereta, uz suglasnost države pod čijom zastavom brod plovi, ako se 'osnovano sumnja' da teret može pridonijeti iranskom nuklearnom programu.

S financijske strane, rezolucija poziva, ali ne zahtijeva, da zemlje blokiraju financijske transakcije, uključivo i osiguranje i reosiguranje, te da zabrane licenciranje iranskih banaka, ako imaju informacije koje pružaju 'opravdane razloge' za vjerovanje da te aktivnosti pridonose iranskom nuklearnom programu.

Iran opetovano odbija pozive da zaustavi svoj program obogaćenja urana i sjedne za pregovarački stol sa skupinom P5+1, pet stalnih članica VS-a i Njemačka, te nastavlja svoj tajni nuklearni program koji razvija već 18 godina, kazao je u raspravi u VS-u francuski veleposlanik Gerard Araud.

Obama: to su najobuhvatnije sankcije

SAD i druge zemlje optužuju Iran da obogaćuje uran radi izrade nuklearnog oružja, a režim u Teheranu tvrdi da proizvodi gorivo za nuklearne elektrane. 'To su teške, snažne i sveobuhvatne sankcije koje će biti važnije od svih rezolucija kojima su nametnute sankcije Iranu', izjavila je prije sjednice američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice.

'Činjenica da Iranci ulažu toliko truda i troše toliko novca za blokiranje ove rezolucije, jedan je od nekoliko pokazatelja da oni stvarno ne žele da se ove sankcije prihvate i donesu. Mislim da oni dijele naša stajališta, sasvim iskreno, da je riječ o jakim i ozbiljnim novim sankcijama', dodala je.

>> Ahmadinedžad: UN-ove sankcije treba baciti u smeće

Američki predsjednik Barack Obama u posebnoj je izjavi pozdravio prihvaćanje rezolucije u Vijeću sigurnosti, istaknuvši kako ona 'pokazuje jasnu predanost međunarodne zajednice da zaustavi širenje nuklearnog oružja'. 'To su najobuhvatnije sankcije s kojima se suočila iranska vlada. One će ograničiti iranske nuklearne aktivnosti, program balističkih prijektila i prvi put konvencionalnu vojsku. One će stvoriti novi okvir za sprječavanje iranskog krijumčarenja', naglasio je Obama. Američki ministar obrane Robert Gates najavio je da će nove sankcije protiv Irana otvoriti put za nove, još oštrije, mjere SAD-a i njegovih saveznika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene