Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ili će biti suzdržani

BiH za sankcije Iranu, ako tako odluči EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina će kao nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda glasovati za uvođenje sankcija Iranu ako iza takve odluke stanu sve stalne članice tog tijela, najavio je u Sarajevu član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Nakon redovite sjednice predsjedništva BiH Radmanović je novinarima potvrdio kako je na dnevnom redu bila i rasprava o stajalištu koje BiH treba zauzeti kad se u Vijeću sigurnosti bude odlučivalo o sankcijama Iranu zbog njegova nuklearnog programa. 'BiH će glasovati 'za' ako za tu rezoluciju glasuju zemlje iz paketa 5+1', kazao je Radmanović, objasnivši kako se to odnosi na stalne članice VS-a i Njemačku.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu nezadovoljstvo situacijom SAD nezadovoljan politikom Izraela: Uvodi nove sankcije Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

Članovi predsjedništva BiH do ranih popodnevnih sati nisu imali priliku vidjeti konačan tekst rezolucije kojom bi se odlučilo o sankcijama protiv Irana, a Radmanović je kazao kako je stajalište državnog vrha da bi trebalo poduprijeti sve one mjere koje mogu pridonijeti izlazu iz krize izazvane razvojem iranskoga nuklearnog programa, za koji se drži da je izazov cijeloj međunarodnoj zajednici. Predsjedništvo BiH već je zauzelo načelno stajalište kako će u VS-u glasovati onako kako to čine članice Europske unije, a ako se one ne dogovore, predstavnik BiH trebao biti biti suzdržan u odlučivanju.

Radmanović je u ponedjeljak optužio bošnjačkoga člana predsjedništva Harisa Silajdžića da je zlorabio svoju ulogu i mimo dogovora kolektivnog šefa države naredio veleposlaniku pri VS-u za ljudska prava UN-a u Ženevi da glasuje za rezoluciju o napadima izraelskih snaga na humanitarni konvoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene