Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un (Foto: AFP)

Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo potez Sjeverne Koreje, koja je u petak testirala dosad najsnažniju nuklearnu bojevu glavu.


Također, Vijeće sigurnosti, koje se sastalo u petak, najavilo je izradu rezolucije tim povodom.

Sjeverna Koreja je potvrdila testiranje, te je objavila da je u stanju lansirati balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama. Procjene govore da je Sjeverna Koreja testirala nuklearnu bombu od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Uoči sjednice u sjedištu UN-a Velika Britanija, SAD i Francuska pozvale su Vijeće sigurnosti na donošenje novih sankcija protiv režima u Pyongyangu.

"Sjeverna Koreja je na putu da poboljša svoje nuklerano naoružanje i rakete koje bi mogle nositio bojeve glave i time želi da regiju i svijet pretvori u svoje taoce. Mi ćemo poduzeti značajne korake, uključujući i nove sankcije, kako bi pokazali Pyongyangu da postoje posljedice za njihovo nezakonito i opasno ponašanje", kazala je novinarima američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power uoči sjednice Vijeća sigurnosti.

Sjeverna Koreja je pod UN-ovim sankcijama od 2006., a u ožujku ove godine Vijeće sigurnosti je pojačalo sankcije nakon što je Sjeverna Koreja u siječnju obavila nuklearni test, a u veljači lansirala raketu dugog dometa. (Hina)