Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razorna moć

Sjevernokorejska bomba je najsnažnija dosad, no svijet više brine nešto drugo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja testirala je u petak dosad najsnažniju nuklearnu bojevu glavu, no ono što još više zabrinjava je tvrdnja Pjongjanga da je smanjio veličinu bombe koja se može montirati na balističku raketu.

Novinska agencija KCNA izvijestila je da je testirana nuklearna glava "standardizirana kako bi se mogla postaviti na strateške balističke rakete".

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

"Standardizacija nuklearne bojeve glave omogućit će proizvodnju manjih, lakših i raznolikijih nuklearnih glava veće udarne moći", objavila je KCNA.

Malo je znanstvenih dokaza koji potvrđuju da je S.Koreja usavršila proizvodnju dovoljno malih nuklarnih bombi za montažu na balističke rakete i otpornih na prilike u atmosferi.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un sastao se u ožujku sa znanstvenicima koji na tome rade. Tada je objavljena fotografija male, okrugle naprave za koju je KCNA tvrdila da je minijaturna nuklearna bojeva glava.

"Atomsku bombu koju su prikazali nazvali su 'malom' ili 'minijaturnom'. No, bilo bi točnije reći 'kompaktna", kaže Joshua Pollack, urednik stručnog časopisa Nonproliferation Review.

"Izgledala je prevelika da bi je mogli zvati 'minijaturnom', no željeli su nam pokazati da se može postaviti na interkontinentalnu balističku raketu", dodao je.

Radi se o raketi srednjeg dometa Rodong koja je testirana ranije ovoga tjedna i može nositi nuklearnu glavu od jedne tone na udaljenosti od 2000 kilometara. To znači da su joj u dometu Južna Koreja i Japan.

Nakon pokusa u petak, znanstvenici su međutim više usredotočeni na intenzitet eksplozije. Američke, europske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u 3 sata po GMT-u u razini površine zemlje.

Agencija Yonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 sugerira da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata.

Američko nacionalno vijeće sigurnosti objavilo je da je "svjesno seizmičke aktivnosti na Korejskom poluotoku u blizini mjesta na kojemu Sjeverna Koreja obavlja nuklearne pokuse".

Posljednjih dana satelitske snimke pokazale su pojačanu aktivnost na sjevernokorejskom lokalitetu za podzemne nuklearne pokuse Punggye-ri, gdje su obavljena sva sjevernokorejska nuklearna testiranja od prvog pokusa 2006. godine.

Napetosti su pojačane od siječnja, kad je Pjongjang obavio svoj četvrti nuklearni pokus, što je natjeralo Vijeće sigurnosti UN-a na jačanje međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Vijeće je ponovno osudilo Sjevernu Koreju u utorak, dan nakon što je u Japansko more ispalila tri balistička projektila, u vrijeme održavanja summita G20 u kineskom gradu Hangdžou. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene