Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je izglasalo suglasnost s rezolucijom kojom bi se uvele sankcije Iranu zbog odlučnosti Teherana da nastavi s obogaćivanjem urana i daljnjim razvojem svog nuklearnog programa.


Sankcije uključuju zabranu isporučivanja tehnologije koja se može koristiti za nuklearne aktivnosti, ali i ograničavanje kretanja pojedinih osoba izvan granica Irana.
  
Iran i dalje naglašava da nuklearnu tehnologiju ne razvija u smjeru stvaranja nuklearnog oružje, nego u mirnodopske svrhe.
 
Vijeće je moralo nekoliko puta odgađati glasovanje kako bi bili ispunjeni zahtjevi Rusije i kine u vezi sa sankcijama.

Vezani članci Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a Šef UN-a upozorava na "vampirsku potrošnju vode" i poručuje: "Isušujemo krvotok čovječanstva" Rusija i Iran Iran nudi suradnju Putinu, spominju i nuklearnu energiju: "Svakako izaziva velik interes i motivaciju..."

Nekoliko sati prije glasovanja, telefonski su o tom problemu razgovarali Vladimir Putin i George W. Bush, koji su se usuglasili oko važnosti nepopuštanja Iranu.  

Američki veleposlanik u UN-u izjavio je kako je ovo strogo upozorenje Iranu da se pripremi na posljedice ukoliko ne počne suređivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.
 
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad već je ranije upozorio da će preispitati odnose sa svim zemljama koje će poduprijeti možebitne sankcije UN-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju