Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće sigurnosti odobrilo uvođenje sankcija Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je izglasalo suglasnost s rezolucijom kojom bi se uvele sankcije Iranu zbog odlučnosti Teherana da nastavi s obogaćivanjem urana i daljnjim razvojem svog nuklearnog programa.

Sankcije uključuju zabranu isporučivanja tehnologije koja se može koristiti za nuklearne aktivnosti, ali i ograničavanje kretanja pojedinih osoba izvan granica Irana.
  
Iran i dalje naglašava da nuklearnu tehnologiju ne razvija u smjeru stvaranja nuklearnog oružje, nego u mirnodopske svrhe.
 
Vijeće je moralo nekoliko puta odgađati glasovanje kako bi bili ispunjeni zahtjevi Rusije i kine u vezi sa sankcijama.

Pročitajte i ovo Fateh-110 Balistički projekti Razlog za zabrinutost: Dvije zemlje pod sankcijama EU-a i SAD-a produbljuju vojnu suradnju Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti glasuje o sankcijama za Iran

Nekoliko sati prije glasovanja, telefonski su o tom problemu razgovarali Vladimir Putin i George W. Bush, koji su se usuglasili oko važnosti nepopuštanja Iranu.  

Američki veleposlanik u UN-u izjavio je kako je ovo strogo upozorenje Iranu da se pripremi na posljedice ukoliko ne počne suređivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.
 
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad već je ranije upozorio da će preispitati odnose sa svim zemljama koje će poduprijeti možebitne sankcije UN-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene