Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Thomas Hammarberg zatražio je u pismu francuskom ministru za useljeništvo Ericu Bessonu da njegova zemlja da uvede 'poboljšanja' kako bi 'poštovala prava useljenika'.


Pismo poslano još 3. kolovoza objavljeno je u utorak, u času kada se Francuska našla na meti oštrih međunarodnih kritika zbog zatvaranja romskih naselja i protjerivanja više stotina Roma u Rumunjsku i Bugarsku. 'Nužna su poboljšanja, ne samo što se tiče prihvata i azila imigranata, već i njihova boravka i povratka', ističe Hammarberg.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović: Hrvatska dala značajne rezultate u borbi protiv korupcije Slika nije dostupna Vijeće Europe: Hrvatska treba riješiti poslijeratna pitanja ljudskih prava

>> Francuskoj zbog protjerivanja Roma prijeti sudski postupak

Premda ističe 'napore' i potrebu 'očuvanja francuske tradicije prihvata' stranaca, povjerenik ističe da se tražitelji azila i dalje 'smještaju u nedostojnim i nesigurnim uvjetima'. Usto ističe 'nedovoljan broj mjesta' u azilantskim centrima (CADA). Eric Besson u svom odgovoru podsjeća da je 'Francuska u 2009. bila prva zemlja po broju prihvaćenih azilanata u Europi i druga u svijetu iza SAD-a'. Besson napominje da je 1. srpnja u okviru CADA-e otvoreno 1.000 novih mjesta, a ukupno ih je otvoreno 21.500.

Hammarberg žali i što 'svake godine raste broj stranaca koji protjeruju iz zemlje' i zbog mogućih zloporaba koje su s tim povezane. Besson je uzvratio da se pri uhićenju ilegalnih imigranata 'poštuju zakon i etika' te da ih pravosuđe uvijek 'pozorno prati'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju