Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MANJI NEGO LANI

POSTIGNUT KOMPROMIS Pogledajte koliki će biti EU proračun za 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su u četvrtak kompromis o europskom proračunu za sljedeću godinu nakon tri tjedna pregovora.

Proračun EU-a za 2017. godinu iznosit će 157,9 milijardi eura u obvezama i 134,5 milijarde eura u plaćanjima. Komisija je bila predložila 157,7 milijardi u obvezama i 134,9 milijardi u plaćanjima.
Zemlje članice tražile su da se ti iznosi smanje, dok su zastupnici Europskog parlamenta tražili veći proračun od prijedloga Komisije.

Postignuti kompromis sada bi trebalo potvrditi Vijeće 29. studenoga, a zatim i Europski parlament na plenarnoj sjednici 1. prosinca.

"Dobra strana proračuna za 2017. godinu je u tome što su u njegovu fokusu mjere poput rješavanje pitanja migracija, poticanje investicija za rast i stvaranje novih radnih mjesta'', izjavio je slovački državni tajnik za financije Ivan Lesay, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u ovom polugodištu.

Proračun za sljedeću godinu manji je za 6,5 posto od proračuna za 2016. godinu, a to smanjenje rezultat je sporog početka provedbe projekata za regionalnu politiku u ovom sedmogodišnjem razdoblju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene