Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deseci tisuća prosvjednika okupio se na ulicama Makedonskog Skoplja ne bi li izrazili nezadovoljstvo trenutnom vladom na čijem je čelu Nikola Gruevski.


U maršu od makedonske vlade sve do parlamenta sudjelovalo je oko 20 000 ljudi. Tražili su ostavku premijera Gruevskog i njegove vlade.

Vezani članci Prosvjed u Sarajevu - 5 Crni rekord u BiH, nikad više umrlih. Prosvjedi u Sarajevu: ''Mi nemamo vladu, imamo samo osobe na platnom spisku'' Slika nije dostupna Gruevski okupio pristaše i poručio da neće odstupiti: 'Mračne snage neće pobijediti'

"Trebamo se zaustaviti i stati na kraj kriminalu. Njihovo je mjesto u zatvoru, a ne u vladi", vikali su prosvjednici.

Iz Skoplja: Prosvjednici se razilaze - Poslana poruka zajedništva

Na pozornici su se izmjenjivali govornici. Svi su ponavljali da je došlo vrijeme za promjene. 'Zbogom Nikola' uzvikivalo je nekoliko desetaka tisuća ljudi. Sve okolne ulice bile su pune.

Ovaj događaj zabilježio je velik broj kamera, a najdojmljivije snimke koje u potpunosti prikazuju veličinu ovog prosvjeda koji je ujedinio stanovnike Makedonije, snimljene su dronom.

Pogledajte u priloženom videu kako su izgledale ulice makedonskog Skoplja.

Podsjećamo, najveća oporbena stranka u Makedoniji, Socijaldemokratska stranka organizirala je u Skoplju veliki protuvladin prosvjed. U Makedoniji traje duboka politička kriza koja prijeti stabilnosti te bivše jugoslavenske republike. Manji antivladini prosvjedi održavaju se tjednima u Skoplju u kojem oporba optužuje vlast za korupciju i mito.

Oporbeni čelnik Zoran Zaev konzervativnu vladu premijera Nikole Gruevskog optužuje za zloporabu položaja, korupciju i protuzakonito prisluškivanje 20.000 ljudi, među kojima su i političari, novinari i pravosudni dužnosnici. Dodatne napetosti izazvala je nedavna policijska akcija u albanskoj četvrti grada Kumanova, pri čemu je poginulo 22 ljudi, 14 Albanaca koje je vlada nazvala teroristima, i osam policajaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook