Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici u bolnici u San Franciscu provode vrlo neobičnu seriju transplantacija bubrega, u kojoj šest donatora daje svoj bubreg šest pacjenata kojima je transplantacija hitno potrebna.


Domino efekt doniranja bubrega započeo je nakon što je jedna altruistična donatorica, rodbinski nepovezana s jednim od pacijenata, odlučila donirati svoj bubreg.

Vezani članci Požar u Kaliforniji Najveći požar u SAD-u ove godine približava se kućama: ''Morate se evakuirati, odmah!'' Verlon Robinson očajnički želi spasiti suprugu koja umire: Nudi pick up i prikolicu, pa čak i bubreg bilo kome tko može pomoći (Foto: Verlon Robinson) Očajnički traži nekoga tko može pomoći njegovoj umirućoj ženi: Na poklon ponudio čak i bubreg

Zully Broussard, čiji su sin i suprug umrli od raka, ponudila je donirati svoj bubreg prijatelju, ali je taj njezin prijatelj ipak na kraju morao pronaći drugog donatora bubrega. Broussard je i dalje htjela donirati bubreg, čak i strancu, te je pronađen kompatibilan pacijent iz mjesta Benicia u Kaliforniji.

Zbog obećanja da će riješiti sve svoje probleme, dječak ostao bez mladosti

Šogorica tog pacijenta, koja nije bila kompatibilna s njim, odlučila je ipak donirati svoj bubreg jednoj ženi iz Fresna, dok je sin te žene zauzvrat donirao bubreg trećoj ženi, itd... Domino transplantacija mogla je započeti.

Šesterostruka uzastopna transplantacija u kojoj sudjeluje 12 osoba najveća je te vrste u 44-godišnjoj povijesti kalifornijskog centra za transplantacije. Isti je centar 2011. godine držao i prijašnji rekord od pet uzastopnih transplantacija zaredom.

Transplantacije su započete u četvrtak, a posljednja bi trebala biti provedena do kraja petka, javlja Reuters.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook