Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje deset je osoba poginulo u sudaru putničkog i teretnog vlaka na istoku Njemačke, a deseci su ozlijeđeni, od kojih najmanje deset osoba teško.


Razlog sudara vlakova u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj Anhalt ljudska je pogreška, odnosno nepoštovanje željezničke signalizacije, izjavio je šef regionalne vlade Wolfgang Boehmer.

Vezani članci Vlak naletio na vozilo u blizini Vodnjana 06 Objavljeni detalji naleta vlaka na auto u Vodnjanu: Vozač se nije zaustavio na znak Stop i nije bio vezan Stravična željeznička nesreća u Tajvanu VIDEO Vlak usred tunela sletio s tračnica: Poginulo više od 50 ljudi, deseci su još zarobljeni u uništenim vagonima

'Ustanovljeno je da se nije poštovao znak za zaustavljanje. Moramo još identificirati sve poginule. Za sada nam je poznat identitet samo dviju poginulih osoba', kazao je.

Broj teško ozlijeđenih putnika je velik, posljednje informacije govore o 11 poginulih, no službeni izvore govore o 10 žrtava. Neki od ozlijeđenih su u kritičnom stanju. Regionalni vlak prevozio je pedesetak putnika. U subotu oko 22.30 sudario se s teretnim vlakom u blizini Hordorfa u regiji Magdeburg. Policija je izvijestila da je do sudara došlo pri vrlo velikoj brzini.

Vlak je izletio s tračnica i pao bočno, a vatrogasci su opovrgnuli prve policijske informacije da je izbio požar nakon sudara. Više od 150 vatrogasaca, policajaca i spasilaca raspoređeno je na mjestu nesreće.

AFP podsjeća da je u Njemačkoj zadnjih godina bilo nekoliko željezničkih nesreća s ljudskim gubicima. Na testnoj pruzi u Lathenu na sjeverozapadu su 2006. poginule 23 osobe, a ozlijeđeno deset u sudaru eksperimentalnog vlaka Transrapid s inspekcijskim vozilom. U frontalnom sudaru dvaju pokrajinskih vlakova kod Schrozberga 2003., bilo je šest mrtvih i 25 ranjenih.

U kolovozu 2010. je 15 osoba bilo ozlijeđeno pri sudaru vlaka ICE između Frankfurta i Pariza s kamionom za odvoz smeća blizu Lambrechta na jugozapadu Njemačke.