Svinja iz 2007. odlazi, a moćni Štakor u 2008. dolazi. Japan se tako počeo pripremati za poslavu Nove godine.


U tradicionalnom obredu preuzimanja godine na vrhu tornja Tsutenkaku u Osaki ovaj tjedan sastali su se predstavnici obje godine kako bi označili završetak tekuće godine i nadolazak sljedeće.

Vezani članci Štakor/Ilustracija (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) "Scena kao u najgorim horor-filmovima": Varaždinku probudio štakor koji ju je ugrizao za nos Bankomati, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Tehničari izašli na teren da provjere zašto ne radi bankomat: Dočekalo ih - iznenađenje

Prošla je godina bila godina Svinje, a sljedeća pripada Štakoru.

Na tornju Tsutenkaku predstavnici obje godine javnosti su priopćili nekoliko poruka:

„Ne želim vam dosađivati s izlikama, ali molim vas da prihvatite moje isprike za ovogodišnje loše događaje i 'svinjarije'“, rekao je službenik koji je govorio u ime svinje.

Ove je godine Japan bio prepun skandala.

„Ja dajem 'štakorju riječ' da ću učiniti sve što mogu kako bi Japanu priskrbio što više zlatnih medalja na Olimpijskim igrama te da ću iskorijeniti nepravdu iz ovoga društva“, rekao je predstavnik štakora.

U Japanu se Nova godina počela slaviti kao na Zapadu tek od 1873. kada su preuzeli računanje vremena prema Gregorijanskom kalendaru.

Dok većina azijskih zemlja ostaje vjerna starom kineskom kalendaru i slavi Kinesku Novu godinu 7. veljače, Japan slavi završetak godine Svinje i početak godine Štakora 1. siječnja.

Prema Kineskom kalendaru, ljudi rođeni u godini štakora su marljivi, disciplinirani, šarmantni i razboriti, ali mogu biti i preambiciozni i sebični.