Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za teror

VIDEO: Snimka eksplozije koja je mogla uništiti središte New Yorka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FBI je na suđenju nesupjelom bombašu s Times Squarea pustio snimku eksplozije bombe koja se trebala dogoditi u srcu New Yorka.

Optužba za Faisala Shahzada traži doživotnu kaznu zatvora. 'Shahzad je izabrao nihilistički put kojim se slavi poremećeno poimanja Islama. On je tražio osvetu u zemlji u kojoj je živio skoro desetljeće i u kojoj je pokušavao dobiti državljanstvo', stoji u optužnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Popustila jedna strana Dramatična snimka spašavanja perača prozora sa skele na 17. katu Slika nije dostupna Podsjećanje na tragediju Amerikanci neće zaboraviti imena stradalih 11. rujna

Tužitelji su u sudnici pustili stravičnu snimku eksplozije bombe koja se trebala 1. svibnja dogoditi na prepunom Times Squareu. Bomba je trebala ubiti najmanje 40 osoba i Shahzad je planirao sličan napad dva tjedna poslije toga.

>> 'SAD i Europu čekaju novi teroristički napadi'

Shahzad se na očitovanje optužnice izjasnio krivim, no nije pokazao nikakve znakove kajanja te je istražiteljima priznao svoje ubojite planove. 'Govorio je s ponosom o teroru koji je planirao napraviti sa svojim suučesnicima', stoji u optužnici u kojoj je još priložena i snimka u trajanju od 40 minuta gdje se vidi treniranje terorista u zabačenom dijelu Pakistana.

'Napast ćemo Ameriku. Pokušavam se pridružiti svojoj braći u džihadu otkad se dogodio 11. rujan', kazao je Shahzad na toj snimci citirajući ulomke Kurana. Međutim, njegov plan se izjalovio jer bomba u prtljažniku automobila koji je bio parkiran na Times Squareu nije eksplodirala. Uhićen je nekoliko dana poslije pri pokušaju bijega zrakoplovom u Dubai.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene