Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogući napadi

'SAD i Europu čekaju novi teroristički napadi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki i europski dužnosnici tvrde da su otkrili urotu kojom je pripreman velik koordinirani niz terorističkih napada u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i eventualno u SAD-u.

Visoki američki dužnosnik rekao je da je riječ o 'vjerodostojnoj i aktivnoj' prijetnji, ali da određeno vrijeme ili mjesto napada nije poznato. Predsjednik Barack Obama obaviješten je o prijetnji, kazali su visoki američki dužnosnici.

Obavještajne i policijske službe u SAD-u i Europi prenijele su da se informacije o prijetećem napadu temelje na ispitivanju osumnjičenih terorista iz Njemačke koji su u kasno ljeto zarobljeni na putu u Europu i sada su pritvoreni na vojnom uzletištu Bagram, kraj Kabula u Afganistanu.

Američki pravosudni dužnosnici rekli su da su teroristi planirali niz koordiniranih napada komandosa, poput onoga u indijskom Mumbaiju 2009., na 'gospodarske ili meke' ciljeve u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u.

>>  Novo upozorenje: Francuskoj prijeti ozbiljna opasnost od terorističkog napada

Pakistanski militanti su u napadu automatskim puškama i bombama u Mumbaiju 2008. ubili

173

osobe.

U svjedočenju pred Kongresom prošloga tjedna, američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano rekla je: 'Svi mi vidimo povećanu aktivnost sve raznovrsnijih skupina, sa sve više različitih tipova prijetnji'.

Dužnosnici u Francuskoj uveli su visok stupanj pripravnosti za teroristički napad, a lokalne vlasti u Parizu zatvorile su u utorak Eiffelov toranj, nakon, kako je rečeno, 'lažnog alarma'. 'Mi smo dosegli najviši stupanj opasnosti od napada, koja je neupitna', rekao je šef francuske nacionalne policije prošloga tjedna.

Nova prijetnja u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, dolazi iz Pakistana, kažu dužnosnici obavještajnih službi. Zarobljeni islamski militanti iz Njemačke navodno su rekli da je riječ o nekoliko timova napadača, svih s europskim putovnicama, koji su obuku i trening prošli u pokrajini Vaziristan, u pograničnom području Pakistana s Afganistanom.

Dužnosnici su kazali kako pritvoreni osumnjičenici iz Njemačke tvrde da je plan napada odobrio čelnik Al Kaide, Osama bin Laden. (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene