Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolaps u prometu

VIDEO: Nevrijeme u Italiji odnijelo tri života, snijeg blokirao Pariz i London

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog obilna snijega dio Zapadne Europe proveo je u prometnom kaosu zbog kašnjenja i otkazivanja putničkih letova, autobusa i vlakova, uz mnogobrojne prometne čepove i zatvaranje prometnica. Štete u gospodarstvu mjere se u milijardama dolara.

Pročitajte i ovo Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi" Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima

Velika Britanija

Najteže je stanje bilo u Londonu. Glavni grad Velike Britanije bio jeparaliziran, pokriven snježnim pokrivačem visine 10 do 15 centimetara. U najprometnijoj europskoj zračnoj luci Heathrowu otkazani su svi letovi do 18 sati. Jedan je zrakoplov prije izletio s piste, odmah nakon slijetanja, no nesreća je završila bez ozlijeđenih i materijalne štete. Druge zračne luke bile su ili zatvorene ili s brojnim kašnjenjima i otkazivanjima letova, kao Gatwick i Stansted. Ujutro u Londonu autobusi nisu prometovali, a kašnjenja i otkazivanja bilo je na 11 linija podzemne željeznice, u željezničkom prometu, dok su se na cestama stvarale kolone u ukupnoj duljini 1.700 kilometara. Najdulja od njih, 56 kilometara, stvorila se na cesti M25 oko Londona. Stotine škola bile su zatvorene, a vlasti su pozivale Britance neka, koliko je god moguće, ne izlaze van.

Francuska

Snijeg je prekrio i sjeverni dio Francuske i izazvao prometne gužve i otkazivanje letova. U Parizu nisu ujutro vozili autobusi, a promet je bio poremećen u zračnim lukama Roissy i Orly.
U nekim pariškim predgrađima promet je zaustavljen zbog snijega. Snijeg se u Parizu pretvorio u ledenu kišu tako da su uvjeti na cestama još opasniji.



Italija

Tri osobe poginule su, a 500 ih je evakuirano u nedjelju u Italiji zbog nevremena koje pogađa cijeli poluotok, dok se Milano jutros probudio pod tankim slojem snijega. Muškarac od 75 godina umro je vjerojatno od hladnoće u nedjelju navečer na gradilištu u području Lecca, na sjeveru Italije, javlja novinska agencija Ansa.

Na drugom kraju Italije, na Siciliji, u području Trapanija, jednog je muškarca odnijela voda rijeke koja je preplavila korito nakon jakih kiša, dok je drugi umro u prometnoj nesreći zbog iznimno lošeg vremena u Italiji. U Cosenzi, na jugu Italije, u Kalabriji, 500 osoba je evakuirano u nedjelju iz njihovih domova u opasnosti zbog jakog nevremena, prema istom izvoru. Snijeg je pao tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak na brojna područja na sjeveru Italije, a Milano se probudio pod snježnim pokrivačem od nekoliko centimetara koji se rastopio tijekom jutra.

Belgija i Španjolska

Na jugu Belgije cestovni promet bio je djelomice poremećen. U Španjolskoj je snijeg padao cijelu nedjelju te izazvao desetke kilometara duge kolone na području Madrida. Trajektna linija između Španjolske i Maroka bila je prekinuta zbog obilnih kiša i snježnih padalina. Osim toga, snažan vjetar uzrok je ozljedama desetero ljudi u Malagi noću na ponedjeljak.

Neprripremljeni za snijeg

Početkom siječnja, obilan snijeg poremetio je prijevoz u Francuskoj i Španjoskoj što je potaknulo brojne polemike o nepripremljenosti nadležnih službi za takve situacije. Njemačka, naviknuta na snježne padaline, također je u ponedjeljak bila pokrivena snijegom, ali nije bilo prometnih poremećaja. Cestovni promet bio je poremećen na jugu Švicarske gdje je snijega napadalo 20 centimetara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene