Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog obilna snijega dio Zapadne Europe proveo je u prometnom kaosu zbog kašnjenja i otkazivanja putničkih letova, autobusa i vlakova, uz mnogobrojne prometne čepove i zatvaranje prometnica. Štete u gospodarstvu mjere se u milijardama dolara.


Velika Britanija

Najteže je stanje bilo u Londonu. Glavni grad Velike Britanije bio jeparaliziran, pokriven snježnim pokrivačem visine 10 do 15 centimetara. U najprometnijoj europskoj zračnoj luci Heathrowu otkazani su svi letovi do 18 sati. Jedan je zrakoplov prije izletio s piste, odmah nakon slijetanja, no nesreća je završila bez ozlijeđenih i materijalne štete. Druge zračne luke bile su ili zatvorene ili s brojnim kašnjenjima i otkazivanjima letova, kao Gatwick i Stansted. Ujutro u Londonu autobusi nisu prometovali, a kašnjenja i otkazivanja bilo je na 11 linija podzemne željeznice, u željezničkom prometu, dok su se na cestama stvarale kolone u ukupnoj duljini 1.700 kilometara. Najdulja od njih, 56 kilometara, stvorila se na cesti M25 oko Londona. Stotine škola bile su zatvorene, a vlasti su pozivale Britance neka, koliko je god moguće, ne izlaze van.

Vezani članci Led na cesti Više sreće nego pameti: Izgubio kontrolu na skliskoj autocesti i nekim čudom izbjegao nesreću Stiglo zahlađenje Snijeg stvara probleme u prometu, pogledajte kako su na Učki zapeli automobili: "Više nisu mogli pa su se vraćali nazad"

Francuska

Snijeg je prekrio i sjeverni dio Francuske i izazvao prometne gužve i otkazivanje letova. U Parizu nisu ujutro vozili autobusi, a promet je bio poremećen u zračnim lukama Roissy i Orly.
U nekim pariškim predgrađima promet je zaustavljen zbog snijega. Snijeg se u Parizu pretvorio u ledenu kišu tako da su uvjeti na cestama još opasniji.Italija

Tri osobe poginule su, a 500 ih je evakuirano u nedjelju u Italiji zbog nevremena koje pogađa cijeli poluotok, dok se Milano jutros probudio pod tankim slojem snijega. Muškarac od 75 godina umro je vjerojatno od hladnoće u nedjelju navečer na gradilištu u području Lecca, na sjeveru Italije, javlja novinska agencija Ansa.

Na drugom kraju Italije, na Siciliji, u području Trapanija, jednog je muškarca odnijela voda rijeke koja je preplavila korito nakon jakih kiša, dok je drugi umro u prometnoj nesreći zbog iznimno lošeg vremena u Italiji. U Cosenzi, na jugu Italije, u Kalabriji, 500 osoba je evakuirano u nedjelju iz njihovih domova u opasnosti zbog jakog nevremena, prema istom izvoru. Snijeg je pao tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak na brojna područja na sjeveru Italije, a Milano se probudio pod snježnim pokrivačem od nekoliko centimetara koji se rastopio tijekom jutra.

Belgija i Španjolska

Na jugu Belgije cestovni promet bio je djelomice poremećen. U Španjolskoj je snijeg padao cijelu nedjelju te izazvao desetke kilometara duge kolone na području Madrida. Trajektna linija između Španjolske i Maroka bila je prekinuta zbog obilnih kiša i snježnih padalina. Osim toga, snažan vjetar uzrok je ozljedama desetero ljudi u Malagi noću na ponedjeljak.

Neprripremljeni za snijeg

Početkom siječnja, obilan snijeg poremetio je prijevoz u Francuskoj i Španjoskoj što je potaknulo brojne polemike o nepripremljenosti nadležnih službi za takve situacije. Njemačka, naviknuta na snježne padaline, također je u ponedjeljak bila pokrivena snijegom, ali nije bilo prometnih poremećaja. Cestovni promet bio je poremećen na jugu Švicarske gdje je snijega napadalo 20 centimetara.