Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odmjeravanje snaga robota već je dobro uhodano natjecanje koje se održava u Tokiju. Organizatori sada najavljuju da bi u ring uskoro mogao i robot protiv čovjeka.


Roboti iz Japana, Kine te Južne Koreje u Tokiju sudjeluju na natjecanjima Robo-one u kojima odmjeravaju snage, piše Reuters. Ovaj vikend održano je već 17 takvo natjecanje u predgrađu Tokija, a 46 timova odmjeravalo je snage svojih ljubimaca u natjecanju dvonogih robota. Pobjedniku odlazi titula najboljeg ('Best bot') te milijun jena (oko 59.000 kuna). Prvotna svrha ovog događaja bila je pokazati ljudima da roboti mogu biti korišteni u svakodnevnom životu, smatra Terukazu Nishimuriju, predsjedniku odbora Robo-one.

Vezani članci Nepravda, ilustracija Apsurdna priča iz Hrvatske: "Nije serija, nije film, nije čak ni Monty Python. Sve je počelo tijekom racije u noćnom klubu. Sjedimo za šankom, dođe policija..." Sjećanje na Oluju - 2 I herojima Oluje već je puna kapa: "Dosta je crnih i crvenih budala, i jednih i drugih! Kakve ustaše, kakvi partizani?!"

'Kada sam mislio o tome kako bi roboti mogli biti korisni ljudima, mislio sam da nema načina da roboti koji se ne mogu ustati mogu biti nekome korisni. Ako se robot slomi kada ga udarite, ne možete ga više koristiti. Tada sam pomislio na borbe robota', kazao je Nishimura. Natjecanje Robo-one sada privlači natjecatelje iz cijele Azije. Ovaj vikend sudjelovao je i tim srednjoškolaca iz Kine koji su na natjecanje, prema riječima njihova profesora Fan Yi Donga, došli u sklopu predavanja o robotici.

'Ovo je radi edukacije mladih te kako bi se povećao interes za robote. Stoga smo ušli u natjecanje kako bi privukli više tinejdžera da se bave ovom aktivnošću', kaže Dong. Bilo je i onih koji su došli promovirati svoje vlastite proizvode, kao što je Yu Chang Hyun. On se natjecao da bi promovirao vrstu robota koju prodaje tvrtka za koju radi. 'Došao sam u Japan promovirati robota kojeg proizvodi moja firma', rako je Yu. Roboti natjecatelji svog su protivnika morali srušiti tri puta. Organizatori kažu da uskoro očekuju da će se borbe odvijati ne samo među robotima, već i između robota i čovjeka.

Borbe robota možete pogledati u priloženom videu.