Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video poruka ubojice s Virginia Techa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka TV mreža NBC primila je paket s video i foto zapisima na DVD-u te pismom koji je poslao Cho Seung-Hui, student Tehničkog sveučilišta Virginija, koji je u ponedjeljak ubio 32-oje svojih kolega studenata i profesora i na kraju sebe.

Predsjednik NBC News-a Steve Capus rekao je da je mreža pošiljku primila u utorak poslijepodne, no otvorena je tek u srijedu i odmah predana agentima FBI-a u New Yorku.

Pročitajte i ovo Prizori iz Beograda nakon masakra Zločin u beogradskoj školi Ispitivali ga više od četiri sata: Cure detalji jezivog svjedočenja dječaka ubojice Slika nije dostupna Cho ispalio 170 metaka u devet minuta

Paket uključuje manifest ubojice s 1.800 riječi u kojem on izražava gnjev, ogorčenje i povrijeđenost te želju da se 'revanšira', da uzvrati istom mjerom. Materijal je "teško slijediti...uznemirujuće, jako uznemirujuće", izjavio je Capus u intervjuu jučer poslijepodne.

>> 'Kladili smo se tko će uspjeti izvući riječ od šutljivog Choa'

>> 'Ismail Ax" mobilizirao surfere diljem svijeta

>> Ubojica prezirao 'bogate klince' i liječio se od depresije

>> Hrvati na Virginia Technu o tragičnom ubojstvu 32 studenata i profesora

>> Obitelj masovnog ubojice u SAD došla po bolji život

Materijal ne sadrži snimke ili fotografije počinjenog masakra, već snimke Choa s oružjem, pištoljima i nožem, uperenim u kameru. U materijalu Cho aludira na masakr koji se sprema počiniti, spominjući "mučenike poput Erica i Dylana" - očito Erica Harrisa i Dylana Klebolda - tinejdžere koji su ubili 13 svojih kolega i sebe u srednjoj školi Colombine u Littletonu, Colorado, 20. travnja 1999.

Na video zapisima Cho izražava ljutnju i ogorčenost zbog neodređenih nepravdi koje su mu učinjene, u žučljivoj tiradi praćenoj proklinjanjem.

"Nisam to morao učiniti. Mogao sam pobjeći. Mogao sam pobjeći. Ali ne, ja više neću bježati. To nije za mene. Radi moje djece, moje braće i sestara..., ja to činim zbog njih", govori Cho na jednom od videa. "Kada dođe vrijeme, ja ću to učiniti. Moram!", govori ubojica na snimci. Među primljenim materijalom je 27 QuickTime video fileova na kojima Cho govori izravno u kameru i 43 fotografije, rekao je Capus.

Cho izgleda kao normalni nasmijani student samo na prve dvije fotografije, na ostalima u "Rambo stavu" pozira s pištoljima s kojima je počinio masakr, poluautomatskim Glock 19 i Walther P22, i s vojničkim nožem.

NBC je u srijedu objavio i citate iz nalaza psihijatrijskog pregleda, kojem je Cho Seung-Hiu bio podvrgnut krajem 2005., kada je nakon prijava za uznemiravanje studentica i samoubilačke nakane upućen na promatranje.

U liječničkom izvješću, Cho je opisan kao "depresivan" ali
"pronicljiv i s normalnim prosudbama". Klinički psiholog je naveo da Cho "negira samoubilačke zamisli".

Američki mediji u srijedu opširno izvještavaju o svim pojedinostima masakra u Virginia Techu i njegovim implikacijama na mjere sigurnosti u školskom sustavu i mogućim dodatnim zdravstvenim kontrolama kod
kupovine oružja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene