Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski kirurzi uspješno su obavili prvu punu transplantaciju lica na pacijentu, koji je javnosti poznat jedino kao Rafael.


Operacija duga čak 30 sati, u kojoj, je Rafaelu presađen čitav donji dio lica, obavljena je u bolnici Virgen Del Rocio u Sevilli. To je ujedno i druga takva operacija dosad u Španjolskoj te 11 poznata uspješna transplantacija lica u svijetu.

Vezani članci Slika nije dostupna Pogledajte kako izgleda čovjek kojem su transplantirali lice Slika nije dostupna Prvi put trostruka transplantacija udova, pacijent dobio dvije ruke i nogu

>> FOTO: Mladić kojem je transplantirano cijelo lice

>> VIDEO: Prva potpuna transplantacija lica u svijetu

'Osjećam se sretnim i radostan sam', izjavio je na press konferenciji Rafael, okružen majkom i sestrom. Posebno se zahvalio svojim donatorima, a nakon presice je otpušten iz bolnice. Rafael je izgrlio i glavnog kirurga, koji je vodio operativni zahvat na njemu.

Njegov donji dio lica napala je kongenitalna bolest, čiji je uzrok bio nekontroliran rast benignih tumora. Thomas Gomez Cia, šef plastične kirurgije spomenute bolnice, istaknuo je kako je Rafael sam zatražio sazivanje presice, zbog interesiranja medija za njegov slučaj te eventualno osvješćivanje javnosti i moguće prikupljanje donacija za slučajeve poput njegovog. Cia je dodao kako se Rafael nakon operacije prepoznao u ogledalu te dam mu se odraz svidio.