Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raznio si pola lica puškom

FOTO: Mladić kojem je transplantirano cijelo lice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljena je fotografija magnetske rezonance muškarca na kojem je napravljena prva kompletna transplantacija lica u povijesti.

Nije bilo nosa, čeljust je raznesena a na mjestu gdje bi trebala biti usta bila je samo razjapljena rupa i ožiljak. Prije operacije pacijent nije mogao disati, gutati niti govoriti normalno. Ovaj čovjek je stradao kada je prije pet godina slučajno opalila puška i raznijela mu pola lica. prije ove povijesne operacije imao je devet neuspješnih kirurških operacija kojima se pokušalo rekonstruirati lice. Do ovog slučaja nitko nije imao hrabrosti niti mogućnosti da izvede transplantaciju cijelog lica.

Pročitajte i ovo Davor Miličić i Ante Ćorušić Uoči svjetskog dana srca Veliki uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: Pacijentici po drugi put transplantirano srce Slika nije dostupna Povijesna operacija VIDEO: Pokazao se 'Oscar' s transplantiranim licem

>> VIDEO: Prva potpuna transplantacija lica u svijetu

Operacija je trajala 24 sata i u njoj je sudjelovalo 30 kirurga, anesteziolog, medicinskih sestara i ostalih medicinskih stručnjaka. Muškaraca, koji nije imenovan, dobio je nove mišice lica, kožu, nos, usnice, čeljust, zube i kosti lica. Operacija je izvedena još 20. ožujka ali su rezultati tek sada predstavljeni javnosti. Pacijent se dobro oporavlja i već je vidio svoje lice. Šef plastične kirurgije Joan Pere Barret je kazao da pacijent ima ožiljke na tjemenu i na vratu ali da će oni s vremenom postati nevidljivi.

Iako je primio lice donora koji je poginuo u prometnoj nesreći neće poprimiti njegov izgled, tvrde liječnici. Njegovo lice će biti hibrid, djelomično će podjećati na njegovo staro lice, a djelomično na donorovo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene