Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Afganistanski muškarac bičem je čak 49 puta udario svoju maloljetnu suprugu. 14-godišnjakinja je navodno htjela pobjeći od nametnutog braka.


U Afganistanu je to normalna praksa. 'Ovo se događa zbog nedostatka osjetljivosti ovdašnjih građana', smatra doktorica Sima Samar iz afganistanske Udruge za ljudska prava. Kada je dobila video na kojem se vidi okrutan zločin, obećala je da će počinitelj biti kažnjen. No, do sada nije ništa uspjela, unatoč zakonu koji zabranjuje brak prije 16. godine, kao i nametnute brakove. Mnogi muškarci, uključujući i neke vladine dužnosnike, zakon jednostavno odbijaju poštivati. 'Vjeruju da je žena vlasništvo muškarca i da mogu s njom što god žele', dodaje doktorica Samar. Ona je bila prva afganistanska ministrica za prava žena, ali je zbog velikog broja otvorenih kritika potisnuta u stranu, piše CNN.

Vezani članci Ilustracija, američki zrakoplov E-11A Pao američki zrakoplov u Afganistanu, talibani tvrde da su ga oni srušili Vojnik s puškom Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija''

Iako bi se vlada trebala pozabaviti kršenjem tog zakona, njima je trenutno primarni cilj uspostaviti mir s talibanima. Podaci o broju žena koje su se prisiljene udati nisu poznati, no vjeruje se da se u cijeloj zemlji više od 60 posto žena moralo udati na taj način. Neki vodeći političari čak skloništa za žene nazivaju zlom. Jedno se nalazi u Kabulu, gdje se prestrašene djevojčice skrivaju od strašnih doživljaja iz braka sa starijim muškarcima. Žene se bičuju i u gradovima i na selu, a promjene u svjetonazoru i ukidanje okrutne prakse prema ženama nije ni na vidiku.