Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo mjesec dana nakon što je Čile pogodio razorni potres magnitude od čak 8.8 stupnjeva po Richteru, objavljena je nova snimka koja svjedoči o snazi tog udara.


Radi se o snimci nadzorne kamere u baru na 12 katu hotela u gradu Valdivia. Na snimci se vidi kako se gosti i djelatnici grčevito drže za šank ne bi ostali na nogama dok snažna seizmička aktivnost trese zgradu.

Vezani članci Potres, ilustracija Nakon snažnog potresa jačine 8,2 stupnja na Aljaski uslijedilo još sedam značajnijih podrhtavanja: Sirene upozoravale na tsunami, stanovnici napustili svoje domove Potres kod Petrinje Novi potres na Baniji, prve procjene kažu 2,9 prema Richteru: "Tutnjava i trešnja nekoliko sekundi"

>> Čile: Potres pomaknuo Zemljinu os i skratio dan

Inače, osim što je objavljeno kako je razorni potres od 8,8 stupnjeva, koji je pogodio Concepcion krajem veljače, pomaknuo Zemljinu os i skratio dan za 1,26 mikrosekundi, znanstvenici kažu da je za više od tri metra pomaknuo i sam grad.

Osim Concepciona, grada najbližeg epicentru, koji se pomaknuo 3 metra prema zapadu, pomaknuo se i glavni grad Čilea, Santiago, i to za oko 20 centimetara prema jugozapadu. Čak se za nekoliko centimetara pomaknuo i Buenos Aires, koji je od epicentra potresa udaljen gotovo 1300 kilometra.

Čileanski mediji objavili su procjenu UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA), po kojemu za 70.000 do 120.000 Čileanaca treba čim prije osigurati dom, više od dva tjedna nakon katastrofe. U razornom potresu službeno je poginulo 497 ljudi, a za najmanje 200 se ne zna. Šteta koju je pretrpjela infrastruktura procjenjuje se zasad na 30 milijardi dolara (21,8 milijardi eura).