Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijska Arabija pokrenula je golemi turistički projekt koji će 50 otoka i drugih lokacija na obali Crvenog mora pretvoriti u luksuzne resorte, piše BBC.


Vlasti se nadaju da će tako privući strane i domaće goste, u sklopu diverzifikacije gospodarstva dok pada cijena nafte. Strancima koji bi stizali u resort olakšalo bi se izdavanje viza, no zasad je nepoznato hoće li se ublažiti stroga pravila odijevanja i ostale restrikcije.

Vezani članci Turisti, ilustracija Turiste nije briga što je Hrvatska u crvenom: U zemlji trenutno više turista nego 2019. Rovinj Šampion hrvatskog turizma ni ovog puta nije podbacio: Do kraja rujna očekuju više od 3,2 milijuna noćenja, a ove su se sezone nadmašili sva očekivanja

U Saudijskoj Arabiji zabranjeni su alkohol, kina i kazališta. Izgradnja resorta trebala bi početi 2019. U prvoj fazi, očekuje se do 2022. g., izgradit će se nova zračna luka te luksuzni hoteli i ostale vrste smještaja.

U Saudijsku Arabiju već stižu milijuni stranih gostiju zbog posla i hodočašća u Meku. No, stroga vjerska i društvena pravila, koja se reflektiraju u gradnji i okolišu, pokazala su se neprivlačnima za turiste.

Sada kada cijena nafte pada, žurno se traže novi izvori prihoda, a turizam je ključni element nove gospodarske i društvene vizije. Turistički projekt dio je plana "Vizija 2030." koji "gura" prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Prema tom planu, resorti će se graditi na 125 kilometara zapadne obale Crvenog mora. Među atrakcijama bit će zaštićeni koraljni grebeni i parkovi prirode s rijetkim divljim životinjama poput arapskog leoparda i sokola.

Posjetitelji će također moći obići ostatke drevnog grada Madaina Saleha, uvršenog na UNESCO-ovu listu svjetske baštine te sudjelovati u aktivnostima kao što su skokovi padobranom, planinarenje i penjanje po stijenama. (Hina)