Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotine tisuća ljudi u Njemačkoj i Francuskoj su bez struje. Zastoji su u prometu. Te dvije zemlje zahvatila je snažna zimska oluja. Belgiji i Britaniji prijete poplave. UNHCR poziva na zaštitu migranta za koje kaže da su posebno ugroženi valom hladnoće u Europi.


Oluja Egon Njemačkoj je donijela obilan snijeg i snažan vjetar. Nevremenu se pripisuju dva smrtna slučaja u prometnim nesrećama. Na cestama su zastoji.

Vezani članci Snježna mećava Mnogima je to san, njima se posrećilo zbog snijega: Mećava ih zarobila u IKEA-i Hladnoća u Rusiji Kad se temperatura spusti ispod -30 stupnjeva, počinju se događati stvarno bizarne stvari

„Stojim već pola sata. Vidio sam nekoliko automobila koji su stali. Naravno, teška vozila poput kamiona, jednom kad se zaustave na ovom hladnom vremenu, imaju problem ponovno krenuti", rekao je Alexander Friesen, vozač kamiona.

Otkazano je više od 100 letova. Oluja izaziva i prekide u opskrbi strujom. U Francuskoj je bez električne energije više od 230 tisuća potrošača. Zabilježeni su udari vjetra od oko 150 kilometara na sat. U dijelu zemlje otkazana je nastava. Zbog oluje u obalnom području Belgije pojačane su mjere zaštite od poplave.

„Pripremamo se za najgore, ali vjerojatno neće biti toliko loše. Spremni smo i pratimo situaciju 24sata na dan. Sastajemo se svaka 3, 4 sata. Sve neprestano nadziremo", rekao je Geert vanden Broucke, gradonačelnik Nieuwpoorta.

Za poplave se priprema i Velika Britanija koju je još jučer pogodio obilan snijeg praćen snažnim vjetrom. Otkazani su brojni letovi i zatvarane škole. Zbog vala hladnoće i zimskog nevremena koji je zahvatio velik dio Europe, UNHCR poziva na pomoć migrantima koji su posebno ugroženi.

„Veoma smo zabrinuti izvješćima da je više izbjeglica i migranata izgubilo živote pokušavajući ući ili proći Europom, uključujući pet smrtnih slučajeva od početka godine", rekla je Cecile Pouilly, glasnogovornica UNHCR-a.

Val hladnoće dosad je diljem Europe odnio najmanje 65 života.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju