Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zavladala panika

VELIKI PROPUST Pošiljke sa živim antraksom poslane u preko 50 laboratorija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ranije je objavljeno kako su dvije američke vojne ustanove, pokusni poligon u Dugwayju, u Utahu i kemijsko-biološki centar Edgewood u Marylandu pogreškom slali sumnjive uzorke živog antraksa od ožujka 2014. do travnja 2015.

Sumnja se da je više od 50 laboratorija u 17 zemalja diljem SAD-a dobilo pošiljke sa živim antraksom, objavio je službeni Pentagon, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Marija Vučković Antraks u Lonjskom polju Ministrica poljoprivrede: "Dosad je uginulo više od 100 životinja. Nove brojke znat ćemo oko ponoći" Slika nije dostupna ''ČUDNO JE...'' Stoka ugiba od antraksa u Lonjskom polju. Oboljelo je šest osoba: "Među njima ima i djece... Pitanje je zašto smo tako kasno obaviješteni"

Dio djelatnika laboratorija koji su se našli u blizini pošiljke preventivno su liječeni, no nitko za sada nije i obolio.

Tamošnja vlast uvjerava ljude kako nema razloga za brigu i da građani nisu u opasnosti.

Stručnjaci za biosigurnost upozorili su na potrebu za većim oprezom, a centri za prevenciju i kontrolu bolesti započeli su istragu ovog masovnog slučaja za koji se također sumnja da je rezultat velikog nesporazuma.

PENTAGON POTVRDIO kako je američka vojska ugrozila građane

Naime, ranije je objavljeno kako su dvije američke vojne ustanove, pokusni poligon u Dugwayju, u Utahu i kemijsko-biološki centar Edgewood u Marylandu pogreškom slali sumnjive uzorke živog antraksa od ožujka 2014. do travnja 2015.

Pentagon je prošli tjedan objavio da je sumnjivi uzorak sa živim stanicama antraksa (bedrenice) poslan u američku bazu u Južnoj Koreji, uz uzorke koji su pogreškom poslani u devet američkih saveznih država, ali je istaknuo da nitko od osoblja ne pokazuje simptome mogućeg doticaja s bakterijom.

Skandal u američkom Centru za kontrolu bolesti, zatvoreni laboratoriji nakon teških propusta

'Uzorak je uništen po zadanom protokolu', rekao je tada glasnogovornik Pentagona Steve Warren, dodajući da je uzorak bio poslan u južnokorejsku zračnu bazu Osan.

Kada antraks dospije u zrak može prouzročiti smrtonosnu bolest poznatu kao udisajni (plućni) antraks. Antraks je akutna infekcija od koje obolijevaju životinje i ljudi. Uzročnik je bakterija Bacillius anthracis koja se može koristiti i kao bakteriološko oružje, za tzv. bioterorizam.

Ovaj slučaj podsjetio je na pošiljke koje su nakon terorističkog napada 11. rujna pristizale u američke novinarske redakcije i urede senatora. Tada je oboljelo 22 ljudi, od koji je petero umrlo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene