Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počinje veliki proces protiv rimske mafije.


Pred sudom će se zbog povezanosti politike, gospodarstva i organiziranog kriminala u Italiji naći 46 ljudi, od mjesnih političara do poduzetnika.

Mafijaši na Siciliji uhićeni nakon što su žrtve reketa odlučile prekinuti šutnju

Vezani članci Koronavirus u Italiji Dobre vijesti iz susjedstva: Nekoliko talijanskih pokrajna mijenja boju rizika za jedan stupanj Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 5 Uznemirujuće snimke kamera s policijskih odora otkrile nove detalje o zadnjim trenucima čovjeka čija je smrt izazvala val nereda u svijetu

 

Od prosinca prošle godine 80 ljudi je privedeno u sklopu istrage nazvane "Mafia Capitale". Protiv njih 46 pokrenut je kazneni postupak.

 

Massimo Carminati, nekoć pripadnik neofašističke skupine Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR) i šef rimskog podzemlja, optužen je za vođenje kriminalne organizacije koja je potkupljivala rimske političare i gradske dužnosnike kako bi pobijeđivala na natječajima za prikupljanje smeća, održavanje parkova i izbjegličkih skloništa.

Salvatore Buzzi, ubojica povezan s krajnjom ljevicom, optužen je da mu je bio glavni pomoćnik. Obojica su u zatvoru pod maksimalnim sigurnosnim režimom kakvi su obično rezervirani za opasne mafijaše.

Među ostalim optuženicima visokog profila su Franco Panzironi, bivši šef rimske 'čistoće' i Luca Odevaine, bivši suradnik bivšeg rimskog gradonačelnika Waltera Wetronija (2001.-2008.) i neuspješnog kandidata lijevog centra za talijanskog premijera 2008.

Većina optužbi odnosi se na razdoblje od 2008. do 2013. u vrijeme gradonačelničkog mandata desničara Giannija Alemana, koji je isto pod istragom, ali djelomično se proteže i na mandat njegova nasljednika s ljevice Ignazija Marina, koji nije pod istragom i tvrdi da je pomogao u otkrivanju kriminala u glavnom gradu.

Za tužitelje će biti ključno da dokažu da su Carminati i Buzzi vodili mafijašku organizaciju, što u Italiji donosi mnogo teže zatvorske kazne. Time bi se dokazalo i postojanje pete mafijaške organizacije u Italiji, rimske, uz sicilijansku Cosa Nostru, kalabrešku Ndranghetu, napolitansku Camorru i apulijsku Sacru Coronu Unitu.

Očekuju se da će suđenje trajati do srpnja. Carminati i Buzzi će svjedočiti videovezom iz svojih dobro čuvanih ćelija. Tužitelji su uvjereni da će na suđenju ogoliti višegodišnju sustavnu korupciju među rimskim političarima, birokratima i menadžerima u sprezi s 'mafijašima'. Mediji pišu da tužitelji imaju 36 tisuća sati snimljenih razgovora, čak i tajno snimljene video materijale primanja mita. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook