Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cinkali ih

Mafijaši na Siciliji uhićeni nakon što su žrtve reketa odlučile prekinuti šutnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pobuni širih razmjera, 36 trgovaca i poduzetnika "cinkalo" je mafiju i prijavilo pokušaje iznude u mafijaškom uporištu nedaleko od Palerma, glavnog grada Sicilije, što je rezultiralo uhićenjem 21 osobe, objavila je policija u ponedjeljak.

Premijer Matteo Renzi pozdravio je izgledni kolaps mafijaškog kodeksa šutnje, omerte, u gradiću Bagheriji, gdje je "kum svih kumova" Bernardo Provenzano proveo mnoge godine u bjekstvu prije konačnog uhićenja 2006.

Pročitajte i ovo Ilustracija 'Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra... Više od tisuću pripadnika talijanske mafije trenutno živi i djeluje u Njemačkoj Suđenje članovima 'Ndranghete Moćna kriminalna mreža Završilo povijesno suđenje mafiji: Jeziva svjedočanstva o brutalnim zlodjelima, sudnica u bunkeru, zvučna imena iz politike, neviđene mjere sigurnosti...

Policija je objavila kako je na temelju informacija lokalnih poduzetnika izdala 22 uhidbena naloga za mafijaške šefove i njihove pobočnike, a dosad su uhićeni svi s popisa, osim jedne osobe.

'Vodena mafija' na ulicama: Grad u kojem se pitka voda kupuje na crnom tržištu

Zapovjednik karabinjera Giuseppe De Riggi Reutersu je izjavio kako se nikad dosad toliko osoba nije u istom trenutku suprotstavilo sicilijanskoj mafiji, zloglasnoj Cosi Nostri, a pogotovo ne u jednom od njezinih najsnažnijih uporišta.

"Toliki broj osoba koje žele surađivati s policijom u tako malom gradiću kao što je Bagherija jako je znakovit", rekao je.

Sicilijski poduzetnici odavno imaju samo jedan izbor - plaćati "zaštitu" Cosi Nostri ("Naša stvar" na talijanskom) ili trpjeti posljedice silovite odmazde, od podmetnutih požara, preko prijetnji smrću do brutalnih ubojstava. No previsoki iznosi iznude posljednjih godina možda su bili povod tolikim poduzetnicima da sve prijave policiji, smatra državni tužitelj iz Palerma Leonardo Agueci, ocijenivši pobunu poduzetnika "značajnim fenomenom koji je u porastu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene