Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski ministar unutarnjih poslova John Reid u srijedu je objavio kako će se u dvadesetak britanskih gradova postaviti "nadzorne kamere koje govore", kao pomoć u borbi protiv krišitelja reda i mira.


Tako će djelatnici gradskih službi moći ukoriti vandale ili osobe koje ostavljaju smeće na ulicama bez izlaska iz ureda.

Vezani članci Prometna policija Policija pojačano nadzirala promet i recidiviste prekršaja: Najpijaniji prekršitelj imao je 3,89 promila General Ante Gotovina, predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković u Kninu Govori za 21. stoljeće: I predsjednik i premijer u Kninu pokazali kakvu retoriku trebaju njegovati današnji državnici

Prošle je godine u Middlesboroughu postavljeno 12 kamera koje govore i njihov je učinak bio dobar, ocijenile su britanske vlasti.

"Lokalnim zajednicama već je preko glave smeća i vandalizma, one žele se ljudi podsjete kakvo je ponašanje prihvatljivo, a kakvo nije", izjavio je ministar.

Reid je najavio da će se za postavljanje sličnog sustava u Londonu i još dvadesetak gradova izvojiti oko pola milijuna funti.

Velika Britanija već je masovno uvela videonadzor u svojim gradovima. Procjenjuje se da je diljem zemlje postavljeno 4,2 milijuna kamera, otprilike jedna kamera na petnaest stanovnika, pa je i zbog toga neovisna organizacija koja se brine o poštovanju privatnosti građana, Povjerenstvo za informiranje, u nedavnoj studiji ustvrdila kako se Ujedinjeno Kraljevstvo pretvara u "društvo nadzora".