Policija Rio de Janeira i brazilska vojska ušli su u nedjelju ujutro u golemo naselje favela Mare kako bi ga zauzeli i "pacificirali", 74 dana prije Svjetskog nogometnog prvenstva.


Uporište krijumčarenja drogom, jedno od najopasnijih mjesta u Riju, kompleks Mare nalazi se na strateškom mjestu u gradu kojim će prolaziti gomile navijača tijekom Mundijala.

Vezani članci Slika nije dostupna Brazilska policija očistila slam u Riju od dilera i kriminalaca Slika nije dostupna U Brazilu pogođen helikopter tv ekipe

Postrojba Bataljuna za specijalne policijske operacije i 15 oklopnih vozila (14 mornarice i jedan vojne policije), ušlo je avenijom Brazil u taj kompleks 16 favela sa 130.000 stanovnika, smješten nekoliko kilometara od međunarodne zračne luke Rija.

Policajci su imali oružje upereno prema krovovima i praznim uličicama. Na ulazu u Mare nekoliko barova je bilo otvoreno, a stanovnici napola zainteresirani.

VIDEO Kaos na ulicama: 200 maskiranih anarhista razbijalo i palilo

Snage sigurnosti zauzimaju od nedjelje ujutro "15 favela" unutar kompleksa Mare, priopćilo je tajništvo Državne sigurnosti u Riju. Okupacija provodi ukupno 1180 vojnih policajaca iz različitih postrojbi. Sto trideset dva civilna policajca u njihovoj su pratnji kao i četiri aviona.

Ta se okupacija provodi u sklopu "pacifikacije" počete 2008. uvođenjem 38 postrojbi policije za pacifikaciju u 174 favele kako bi odande otjerale krijumčare drogom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook