Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

PRVA EUROPSKA DRŽAVA

Vege muke: Odrezak, burger ili kobasica? Vegetarijanski proizvodi više neće moći koristiti te nazive od listopada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odrezak, burger ili kobasica, ali bez mesa i prikladni za vegeterijance? U Francuskoj se više neće moći koristiti ti nazivi za vegetarijanske prehrambene proizvode. Odredba stupa na snagu u listopadu

Francuska će postati prva europska država koja će zabraniti korištenje riječi poput odrezak, burger ili kobasica za vegetarijanske prehrambene proizvode, prenosi Deutsche Welle.

Zabrana će stupiti na snagu u listopadu.

"Neće biti moguće koristiti sektorski specifičnu terminologiju tradicionalnu povezanu s mesom ili ribom za proizvode koji ne pripadaju životinjskom svijetu i koji u suštini nisu usporedivi", pojašnjava se u uredbi.

Ova će se uredba smjeti primjenjivati samo na proizvode iz Francuske, a najveća udruga poljoprivrednika u zemlji, FNSEA, smatra kako uredba ne ide dovoljno daleko jer otvara vrata uvoznoj robi da bude tako deklarirana.

Smatraju kako slična odredba treba biti uvedena na europskoj razini, no s tim se ne slaže Europska komisija koja je takav prijedlog odbila prije dvije godine. Neki pojmovi, poput maslaca, mlijeka i sira, već su zaštićeni na europskoj razini i ne mogu se koristiti za označavanje vegetarijanskih proizvoda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene