Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Borut Pahor ima vlastiti plan kako se izvući iz arbitražne zamke s Hrvatskom, situacije u kojoj slovenska vlada inzistira na što skorijoj implementaciji arbitražne presude, dok Hrvatska tu presudu ne smatra obvezujućom jer je arbitraža kompromitirani proces pa zato predlaže dijalog o spektru otvorenih pitanja, piše u srijedu slovenski list "Večer".


"Od izvora bliskih predsjednikovu uredu neslužbeno doznajemo da Borut Pahor ima spreman plan kako se izvući iz arbitražne zamke. Taj se plan očito razlikuje od vladine taktike", navodi mariborski list.

Vezani članci Slika nije dostupna Ceraru strpljenje pri kraju: "Susret s Plenkovićem je zadnja prilika da Zagreb prihvati arbitražu" Slika nije dostupna Hrvatski ribari za slovenski Kanal A: "Mi idemo po starom, odluka suda nas se ne tiče"

Prema neslužbenim informacijama, Pahor u ovoj fazi sa svojim planom ne želi ići u javnost, sve dok o njemu ne obavijesti vladu, parlament, ali i opoziciju, kako bi za njega dobio potporu.

List podsjeća da je Pahor početkom tjedna upozorio na "pogrešna mišljenja" kako Hrvatskoj treba "nametnuti silom" arbitražno rješenje jer bi to štetilo i međunarodnoj poziciji Slovenije te se založio za dijalog i dobre odnose sa susjednom državom.

To je očito drukčija "taktika" od one koju su nekim zadnjim izjavama sugerirali premijer Miro Cerar, a osobito ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, no u Pahorovu krugu ne žele komentirati je li to bila indirektna kritika vlade, prenosi mariborski list.

Cerar, i osobito Erjavec, inzistiraju da se arbitražno rješenje što prije primijeni, pa bi Erjavec sljedeći planirani sastanak premijera Cerara s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem uvjetovao upravo "jasnim" pristankom Hrvatske na implementaciju arbitražne presude, osobito na moru.

Slovenski je ministar uz to rekao da je granicu u Piranskom zaljevu trebalo primijeniti odmah, a ne "gubiti vrijeme" na dijalog s Hrvatskom koji ga podsjeća na dijalog gluhih jer Zagreb ostaje na svojim pozicijama.

"Za razliku od Cerara, a posebice Erjavca, Pahor se zauzima za smirene tonove u odnosima s Hrvatskom i nastavak dijaloga iako je svjestan da će dolaziti i do incidentnih situacija u vezi s primjenom arbitraže", navodi mariborski list.

Pahor je, podsjeća "Večer", na određeni način "otac" arbitražnog sporazuma iz 2009. godine jer ga je kao predsjednik tadašnje slovenske vlade supotpisao, a još uvijek ga smatra svojim najvećim uspjehom na području vanjske politike.

Pahor uskoro stupa i u službenu kampanju pred predsjedničke izbore koji će se održati 22. listopada i na kojima očekuje pobjedu i drugi mandat te smatra da će arbitražna presuda jednom svakako biti implementirana i na kopnu i na moru, no da su za njezinu primjenu potrebni dijalog i dobri odnosi s Hrvatskom, navodi mariborski list. (Hina)