Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u ponedjeljak, u odnosu na tečajnicu od petka, kuna je oslabila prema švicarskom franku za daljnjih 1,62 posto, na 7,660765 kuna za franak, a u odnosu na sredinu prošlog tjedna tečaj franka uzletio je za gotovo 20 posto.


Uzlet franka počeo je nakon što je švicarska narodna banka u četvrtak odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, tada je i na tečajnici HNB-a tečaj franka skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune. Potom je na tečajnoj listi utvrđenoj u petak kuna oslabila prema euru za još 1,89 posto, a na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, za daljnjih 1,62 posto.

Vezani članci Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) Važna presuda Vrhovnog suda: Dužnici koji su konvertirali kredite u euro imaju pravo na povrat preplaćenog novca Slika nije dostupna Švicarska poduzima još jače mjere kako bi oslabila precijenjeni franak

Tako je najnoviji tečaj franka za 1,27 kuna veći nego sredinom prošlog tjedna. A što to znači za oko 60.000 hrvatskih građana koji imaju stambene kredite vezane uz franak, govori podatak da je primjerice iznos rata od 600 franaka sada veći za 760 kuna - sa srednjim tečajem od 6,39 kuna iznosio je 3.836 kuna, a sa najnovijih 7,66 kuna iznosi 4.596 kuna.

U četvrtak je moguć novi udar švicarskog franka, najavljuju analitičari Admiral Marketsa.

Naime, 22. siječnja održat će se važan sastanak guvernera Europske središnje banke o programu ubrizgavanja novca u financijski sustav eurozone nakon kojeg bi ponovno moglo doći do naglih pomaka tečaja eura u odnosu na švicarski franak, pa zbog toga i kune u odnosu na franak.

Ukoliko ECB pokrene program, euro bi mogao dodatno oslabiti u odnosu na ostale najtrgovanije valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar i švicarski franak, a ako do pokretanja programa ne dođe, euro bi mogao privremeno ojačati.

Udruzi Franak neprihvatljivo rješenje za pomoć u borbi s podivljalim 'švicarcem'

Prema analitičarima Admiral Marketsa, odmah pri objavi vijesti tečaj EUR/USD mogao bi porasti ili pasti 2-3 posto, a smjer će ovisiti o odluci.

Tečaj EUR/CHF mogao bi reagirati još i više jer se još nije stabilizirao nakon prošlotjednog događaja te se i dalje mijenja iz sekunde u sekundu. (Hina/Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook