Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas na jugu Italije

Vatrena stihija Siciliju pretvara u pepeo, tko je kriv za pakao na zemlji? ''Neki izgube kontrolu nad vatrom, neki namjerno pale - piromani, zavađeni susjedi...''

Požar na Siciliji
Požar na Siciliji GIOVANNI ISOLINO / AFP
Aktualno Galerija Požar na Siciliji Požar na Siciliji Foto: GIOVANNI ISOLINO / AFP Požari na Siciliji - 2 Požari na Siciliji - 2 Foto: GIOVANNI ISOLINO / AFP Požari na Siciliji - 1 Požari na Siciliji - 1 Foto: GIOVANNI ISOLINO / AFP +0 Požari na Siciliji - 3 Galerija 1/4 >>
Vatrena stihija hara jugom Italije, a tisuće ljudi bježe iz svojih domova. Ono što navodno leži iza požara izaziva dodatnu jezu.

Šumski požari Siciliju pretvaraju u pepeo. Zemlja, povijesni spomenici, prirodna staništa, ljudski životi odlaze u dim - doslovno i metaforički.

Stravično je saznanje da se u pozadini 80 posto njih nalazi ljudski faktor, tvrdi prvi čovjek Kalabrije Roberto Occhiuto.

Samo prošle godine u Kalabriji su uhvaćena 22 piromana, a ove godine već nekoliko njih.

Regionalne su vlasti da bi spriječile takvo ponašanje uvele dronove koji nadgledaju teritorij u potrazi za mogućim piromanima, a još prije 23 godine u Italiji je uveden zakon koji zabranjuje svaku gradnju na nedavno spaljenom terenu kako bi se spriječila jeftina kupnja zemljišta.

Pročitajte i ovo Ilustracija kaznena prijava Policija zaustavila vozača u redovitoj kontroli, a onda su vidjeli vrećicu: Ulov ih je potpuno iznenadio

Ipak, nisu svi požari nastali zbog nečije loše namjere, piše BBC.

Occhiuto upozorava da neki nespretni seljaci izgube kontrolu nad vatrom koju su zapalili da unište korov, dok drugi za požare okrivljuju pastire jer navodno žele pretvoriti šume u pašnjake.

Talijanska policija uhitila je ovaj tjedan 79-godišnjeg muškarca koji je navodno zapalio ogromnu vatru koja je uništila 30 hektara maslinjaka u središnjoj Siciliji.

Čini se da svaki stanovnik Kalabrije s kojim je BBC razgovarao ima neku svoju ideju o tome što se krije iza namjernih požara.

Neki sumnjaju da su vatrogasci izazvali šumske požare kako bi natjerali lokalne vlasti da obrate pozornost na njihov položaj i povećaju financiranje.

Drugi pak sugeriraju da su za požare odgovorni i zavađeni susjedi, a još ih je više uvjereno da iza većine požara stoje piromani koji žele izazvati kaos.

Pročitajte i ovo Ilustracija Višemjesečna istraga Horor u SAD-u: Pronađen nelicencirani laboratorij s dvadesetak zaraznih virusa, neki su nam dobro poznati

U svakom slučaju, velike vrućine i suša samo pogoršavaju situaciju, a čelnik glavnog talijanskog udruženja poljoprivrednika Coldiretti Francesco Giardina upozorava: ''Potrebno je oko 15 godina da se uništena šuma oporavi.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene