Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica viših vatikanskih dužnosnika u utorak su se pridružila rastućem popisu europskih političkih i vjerskih čelnika i izrazila zabrinutost zbog uporabe vela kod nekih skupina muslimanskih useljenica u Europu.


Kardinal Renato Martino i nadbiskup Agostino Marchetto govorili su na konferenciji za novinare u Vatikanu, objavljujući poruku pape Benedikta uoči katoličkog dana posvećenog useljenicima i izbjeglicama u kojoj je Papa pozvao da se zakonima pomogne useljenicima u integraciji.

Vezani članci Tisuće ljudi na Povorci ponosa 2019. Ništa od blagoslova gej brakova: "Bog ne može blagosloviti grijeh. Istospolni brakovi nisu dio božjeg plana" Prva marčana bura - 5 Prva marčana bura donijela velike probleme u prometu, meteorologinja objasnila što se krije iza narodne predaje

Useljenici drugih vjeroispovjesti "moraju poštivati tradiciju,
simbole, kulturu i vjeru zemalja u koje useljavaju", rekao je Martino, čelnik vatikanske Komisije "Iustitia et Pax", odgovarajući na novinarsko pitanje o korištenja vela. 

- To se meni čini elementarnim i izrazito je opravdano da to vlasti traže, rekao je.

- Postoje razne vrste vela, rekao je nadbiskup Agostino Marchetto, glavni vatikanski stručnjak za pitanja imigracije. 

- Talijanski zakoni traže da lice bude vidljivo, a da biste bili prihvaćeni u nekoj zemlji morate prihvatiti zakone te zemlje, kaže on. 

Marchetto je rekao da je dijalog ključan u pomoći muslimanima da se integriraju u Europi. 

- Kroz dijalog moramo im pokušati objasniti da posljedice nekih njihovih želja koje proizlazi iz njihove vjere ili tradicije mogu biti negativne u društvu u kojem se sada nalaze, rekao je.

Italija ima desetljećima stare zakone koji zbog protuterorističkih
mjera zabranjuju pokrivanje lica u javnosti a neki su političari
zatražili da se ta odredba primijeni i protiv muslimanki pod velom.