Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vajgl: Bilateralni sporazum s Hrvatskom o pitanjima granice podržala bi i EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, koji se na parlamentarnim izborima kandidira na listi stranke Zares rekao je tijekom sučeljavanja na komercijalnoj televiziji POP-TV da je sadašnji ministar Dimitrij Rupel u Hrvatskoj postao personifikacijom loših odnosa s Ljubljanom i da to koristi Hrvatskoj.

Vajgl je ustvrdio da Janšina vlada tijekom četiri godine nije riješila nijedno otvoreno pitanje, osim što je prešutno odustala od sporazuma Drnovšek-Račan pristajanjem na arbitražu, što će - kako je dodao - biti problem s kojim će se morati suočiti buduća vlada.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao"

Vajgl je rekao da još uvijek postoji mogućnost da se s Hrvatskom zaključi bilateralni sporazum o granici i da bi to rješenje podržala Europska unija.

Rupel je Vajglu odvratio da govori kao da mu je domovina Hrvatska, a ne Slovenija i da mu je žao što ga je prije 17 godina doveo u slovensku diplomaciju.

Rupel je odnose s Hrvatskom načelno ocijenio dobrima, a dodao je da su jasni i uvjeti koje je slovenska vlada postavila u vezi upućivanja graničnog spora pred treću stranu, o čemu sada razgovaraju međudržavna povjerenstva.

U sličnom televizijskom ogledu Rupel i Vajgl susreli su se i pred parlamentarne izbore 2004. godine, kad su slovensko-hrvatski odnosi bili u središtu zanimanja zbog incidenata u Savudrijskoj vali.

Tada je tada Vajgl bio ministar, a Rupel je nastupao kao stranački kandidat Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) jer je nekoliko mjeseci ranije bio napustio Ropove Liberalne demokrate (LDS). Tada su se unatoč različitim političkim pozicijama i jedan i drugi zauzimali za pravo Slovenije na cijeli Piranski zaljev i ekološko-ribolovni pojas u Jadranu.

Ove godine u središtu parlamentarnih izbora na području vanjske politike nisu odnosi s Hrvatskom nego odnosi s Finskom zbog afere Patrija u vezi s kojom je slovenska vlada Finskoj uputila već dvije protestne note.

Riječ je o već poznatim navodima o korupciji koja je izrečena u emisiji jedne finske televizije, što je Janšina vlada nazvala apsurdnom optužbom lansiranom iz Slovenije, te od Helsinkija tražila službena pojašnjenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene