Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Napeto u Istanbulu

Prosvjednici se vratili na Taksim, kako će reagirati policija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Istanbulu je u večernjim satima zavladala napetost. Sve se više prosvjednika, unatoč velikoj prisutnosti policije, počelo vraćati na trg Taksim, koji je dan ranije bio poprište cjelodnevnih žestokih sukoba.

23:00 Prosvjednici su i dalje na Taksimu. Na samom trgu i oko njega razmješteno je nekoliko vodenih topova, no do ovog trenutka nije bilo nereda. Dapače, raspoloženje među demonstrantima je bilo pomalo slavljeničko te je na jednoj lokaciji održan i manji koncert.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oteli mu i auto Zaplijenili mu klavir kojim je uveseljavao prosvjednike na Taksimu! Slika nije dostupna Žele ih zaustaviti pod svaku cijenu Turske vlasti prosvjednicima prijete vojskom!

21:15 Pozivajući se na turske medije, BBC javlja kako je Erdogan svom ministru unutarnjih poslova naredio da obustavi prosvjed u Gezi parku tijekom sljedeća 24 sata.

21:00 Iz smjera Taksima i Gezi parka dopiru zvukovi glasnog izvikivanja protuvladinih parola

20:50 Vladajuća turska stranka AKP u večernjim je satima izdala naredbu prosvjednicima da napuste Taksim i Gezi park 'odmah'. 'Svi zlonamjernici kojima su jedini cilj provokacije i koji ostanu u Gezi parku suočit će se s policijom', rekao je zamjenik predsjednika AKP-a Huseyin Celik. To je odstupanje od jučerašnje retorike vladajućih, kada je više dužnosnika AKP-a i bliskih suradnika premijera Erdogana inzistiralo da policija nema namjeru ulaziti u park, gdje demonstranti kampiraju već desetak dana i gdje je veći dio njih pobjegao tražeći sklonište od sinoćnjeg suzavca.

Inače, spomenuti Huseyin Celik večeras je, prema Reutersu, rekao i da će AKP razmotriti mogućnost raspisivanja lokalnog referenduma o prenamjeni Gezi parka.

-----------------------------

Istanbulskim trgom Taksimom danas je, nakon jučerašnje policijske intervencije i žestokih sukoba s demonstrantima, vladao mir. U jutarnjim su satima ondje bile raspoređene jake policijske snage, a na svakoj su prilaznoj ulici bili stacionirani vodeni topovi.

S trga su uklonjene zastave, transparenti, barikade, olupine spaljenih automobila, patrone od suzavca i svi vanjski znaci prosvjeda i žestokih sukoba koji su potrajali sve do zore.

>> Taksim u plamenu: Novi sukobi policije i prosvjednika

No, u poslijepodnevnim su se satima na njemu ponovno počeli okupljati prosvjednici, situacija je pomalo napeta, ali novih sukoba s policijom zasad nije bilo.

U međuvremenu, turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je jučer prosvjednike pozvao da odu kućama, obećavajući im da se on promijeniti namjeru nema, danas se susreo s nekoliko navodnih izaslanika s prosvjeda. Navodnih jer organizacija koja okuplja najveći dio demonstranata tvrdi da nitko od njihovih predstavnika nije pozvan u premijerov ured.

Inače, u jučerašnjim je neredima, prema riječima jedne volonterke, ozlijeđeno oko 500 osoba. Većina ih je liječničku pomoć primila u improviziranim ambulantama pod šatorima u Gezi parku, zbog čije su prenamjene demonstracije i počele da bi se kasnije pretvorile u nezadovoljstvo samim premijerom Erdoganom.

Policija je u utorak kasno navečer intervenirala i u prijestolnici Ankari rastjerujući skupinu s oko 5.000 ljudi koji su tražili premijerovu ostavku.

Erdogan je jučer pred zastupnicima iz svoje Stranke pravde i razvitka (AKP) osudio 'ekstremiste' i 'pljačkaše' koji ga izazivaju. 'Gotovo je, to više nećemo trpjeti', istaknuo je. On je uvjeren u potporu većine Turaka te je zauzeo oštar stav od početka krize. Na parlamentarnim izborima 2011. AKP je osvojio gotovo 50 posto glasova.

Kritike međunarodne javnosti

Zbog svoje grubosti i primjene sile u utorak Erdogan je zaslužio kritike međunarodnih čelnika.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius preporučio je 'smirivanje stanja i suzdržanost', a njegov njemački kolega Guido Westerwelle je policijsku akciju nazvao 'lošim znakom'.

Njihova talijanska kolegica Emma Bonino smatra pak da je ponašanje Ankare prema prosvjednicima njezin 'prvi ozbiljan ispit' na putu prema Europskoj uniji. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene