Obavijesti Video Pretražite Navigacija
17 kandidata

Sve žešća kampanja: Razmjenjuju se optužbe i troše vrtoglave svote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utrci za predsjednika SAD-a trenutačno je 17 kandidata.

Uz Donalda Trumpa u utrci za predsjednika SAD-a trenutačno je još 16 kandidata. Kampanja je sve žešća. Kandidati razmjenjuju optužbe. Za nekoliko dana održavaju se posljednje televizijske debate uoči početka stranačkih predizbora. U pokušaju pridobivanja birača i stranačkih nominacija, kandidati troše vrtoglave svote novca.

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok

Republikanaca koji bi htjeli useliti u Bijelu kuću je čak 14. Ankete trenutačno uvjerljivu prednost daju ekscentričnom milijarderu Donaldu Trumpu - 30,4 posto. Glavni rivali su mu predstavnik radikalnog krila republikanaca tzv. Tea Party senator Ted Cruz s 15, 6 posto te liječnik Ben Carson i drugi predstavnik Tea Partyja, senator Marco Rubio koji su izjednačeni s 13, 6 posto. Potom slijedi još jedan predstavnik obitelji Bush, Jeb Bush, sin i mlađi brat bivših predsjednika Georga starijeg i Georga mlađeg. Iako je za njega samo 3,6 posto anketiranih, još ga ne treba otpisati. Uz njih tu je još devet kandidata kojima ankete daju manje od 3 posto potpore.

Među demokratima situacija je mnogo jasnija. Kandidata je samo troje. Bivša američka prva dama i državna tajnica Hillary Clinton čini se sigurnom pobjednicom - ima potporu 55,4 posto ispitanih. Račune bi joj mogao pomrsiti senator Bernie Sanders s 30, 8 posto. Taj politički veteran gotovo dva i pol desetljeća proveo je u Kongresu kao neovisni zastupnik - najviše u američkoj povijesti. Sebe opisuje kao socijalista, a demokrat je tek od ove godine. Bivši guverner Marylanda Martin O'Malley gotovo je bez izgleda s potporom od 2, 2 posto.

Ipak, treba istaknuti da su ovo rezultati nacionalnih anketa, a izbori se provode po saveznim državama. U većini pobjednik odnosi sve glasove. To znači da uvjerljiva pobjeda u nekoj saveznoj državi vrijedi jednako kao i pobjeda od samo nekoliko stotina glasova razlike. Dakle važno je kako su birači pojedinog kandidata raspoređeni.

Uskoro ključne debate

Već smo spomenuli, sljedeći tjedan su ključne debate uoči početka stranačkih predizbora.

Televizijska sučeljavanja imaju i republikanci i demokrati. Posljednje su im to prilike da u izravnom srazu s protivnicima privuku birače prije početka stranačkih predizbora. Prvi su u Iowi već 1. siječnja. Iako nema ni velik broj stanovnika ni veliki gospodarski utjecaj, dobar rezultat u Iowi vjetar je u leđa uoči nastavka kampanje. Primjerice prije osam godina, Hillary Clinton je u prosincu uživala solidnu prednost pred Barackom Obamom. Ali nakon dobrog rezultata u Iowi situacija se počela mijenjati u njegovu korist. Na kraju je Obama odnio demokratsku predsjedničku nominaciju i pobijedio na predsjedničkim izborima.

Ova je kampanja i rekordno skupa.

Američki analitičari procjenjuju da će svi kandidati zajedno potrošiti čak pet milijardi dolara. Gotovo dvostruko više nego za prethodne izbore. Tome je pridonijela odluka Vrhovnog suda kojom su ukinuta brojna ograničenja u financiranju kampanja. A i one su veoma duge. Neki su kandidati u njih ušli prije više od pola godine. Stranački predizbori počinju 1. siječnja, a traju do sredine lipnja. Konvencije na kojima će formalno biti proglašeni kandidati stranaka na predsjedničkim izborima su u drugoj polovici srpnja. Novi stanar Bijele kuće bit će poznat tek nakon izbora početkom studenog sljedeće godine. Za tako dugu kampanju, reklame, lobiranje, susrete s biračima, potrebno je mnogo novca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene