Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća kazna za najveće zločine

Usvojen "Tijanin zakon": Srbija uvela doživotnu kaznu zatvora za pedofiliju, silovanje i teška ubojstva

Tijana Jurić (Foto: tijana.rs)
Tijana Jurić (Foto: tijana.rs) tijana.rs
Aktualno Galerija Tijana Jurić (Foto: tijana.rs) Tijana Jurić (Foto: tijana.rs) Foto: tijana.rs +0 Srpski parlament (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/2 >>
Srpski parlament izglasao je takozvani "Tijanin zakon", kojim se za najteža ubojstva, silovanje i pedofiliju ukida maksimalna kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi se doživotna kazna zatvora.

Zastupnici srpskog parlamenta izglasali su izmjene kaznenog zakona, kojim se za kaznena djela, za koja je predviđena maksimalna kazna zatvora u trajanju između 30 i 40 godina, odsad dobiva doživotna kazna zatvora. U takva teška kaznena djela u Srbiji spadaju teško ubojstvo, silovanje, pedofilija, zločinačko udruženje, genocid te ratni i zločini protiv čovječnosti.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Izmjene kaznenog zakona koje je usvojio srpski parlament u skladu su s prijedlogom zaklade "Tijana Jurić", koju je podržalo 160.000 građana Srbije. Izglasavanju izmjena zakona nazočio je i osnivač te zaklade Igor Jurić, prenosi B92.

Isto tako, predviđene su i strože kazne i za recidiviste, odnosno osobe koje ponove kazneno djelo.

Pooštrene su i kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u obitelji, utaju poreza, ubijanje i zlostavljanje životinja, napad na službenu osobu te huliganizam na sportskim natjecanjima, između ostalih.

Srbija je uvela i novo kazneno djelo – napad na odvjetnika, čime je usvojen prijedlog odvjetničke komore Srbije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene