Srpski parlament izglasao je takozvani "Tijanin zakon", kojim se za najteža ubojstva, silovanje i pedofiliju ukida maksimalna kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi se doživotna kazna zatvora.

Galerija


Zastupnici srpskog parlamenta izglasali su izmjene kaznenog zakona, kojim se za kaznena djela, za koja je predviđena maksimalna kazna zatvora u trajanju između 30 i 40 godina, odsad dobiva doživotna kazna zatvora. U takva teška kaznena djela u Srbiji spadaju teško ubojstvo, silovanje, pedofilija, zločinačko udruženje, genocid te ratni i zločini protiv čovječnosti.

Vezani članci Sergej Trifunović (FOTO: Petar Glebov/PIXSELL) Srpski glumac doživio prometnu nesreću: Ozlijeđena 21-godišnja djevojka koja je bila s njim u autu Nasilje, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/ PIxsell) Šokantna ispovijest 25-godišnjakinje: „Pedofili su me koristili kao igračku za seks tri godine!“

Izmjene kaznenog zakona koje je usvojio srpski parlament u skladu su s prijedlogom zaklade "Tijana Jurić", koju je podržalo 160.000 građana Srbije. Izglasavanju izmjena zakona nazočio je i osnivač te zaklade Igor Jurić, prenosi B92.

Isto tako, predviđene su i strože kazne i za recidiviste, odnosno osobe koje ponove kazneno djelo.

Pooštrene su i kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u obitelji, utaju poreza, ubijanje i zlostavljanje životinja, napad na službenu osobu te huliganizam na sportskim natjecanjima, između ostalih.

Srbija je uvela i novo kazneno djelo – napad na odvjetnika, čime je usvojen prijedlog odvjetničke komore Srbije.