Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tampon-zona

Protivnici pobačaja žalosni: Britanci staju na kraj praksi koja je prisutna i u Hrvatskoj

Protivnici pobačaja (Foto: AFP)
Protivnici pobačaja (Foto: AFP) Foto: Afp
Vijeće londonske četvrti Ealing odlučilo je uspostaviti "tampon-zonu" oko tamošnje klinike za pobačaje kako aktivisti "za život" više ne bi zastrašivali pacijentice.

Prvi je to takav slučaj u Britaniji, a vijećnici Ealinga, zapadnog londonskog predgrađa, odluku su donijeli jednoglasno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Aktivisti Palestinske akcije uništili su portret Lorda Balfoura, političara kojeg se povezuje s nastankom Izraela rasjekli i uništili VIDEO Palestinski aktivisti izveli akciju na poznatom europskom sveučilištu: Pogledajte snimku

Protivnici pobačaja ubuduće ne smiju stajati unutar 100 metara oko klinike Marie Stopes.

"Ovo je prekretnica za žene", rekao je upravitelj klinike Richard Bentley.

"Znamo da i druge mjesne vlasti promatraju ovaj proces i razmatraju slične mjere s ciljem jačanja sigurnosti ispred klinika", dodao je.

Pobačaj je u Britaniji legalan do 24. tjedna trudnoće od 1968., ali se žestina prosvjednika protiv pobačaja povećala zadnje vrijeme, kažu aktivisti iz kampanje za pravo na izbor.

Protivnici pobačaja, članovi mreže "Good Counsel Network", koji prilaze ženama na putu za kliniku i zastrašuju ih pokazujući im fotografije pobačenih plodova, razočarani su odlukom.

"To je drakonska mjera. Žalit ćemo se", rekla je direktorica mreže Claire McCullough. "Žalosno je to i za stotine majki kojima smo pomogli tijekom godina", dodala je. 

Reuters saznaje da nekoliko gradskih vijeća razmatra slične mjere, poput londonskih četvrti Lambetha i Richmonda.

"Vijeće aktivno istražuje sve moguće opcije zaštite pacijentica ispred klinika", kazao je i glasnogovornik gradskog vijeća Manchestera. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene