Protivnici pobačaja (Foto: AFP)
Protivnici pobačaja (Foto: AFP) Foto: Afp

Vijeće londonske četvrti Ealing odlučilo je uspostaviti "tampon-zonu" oko tamošnje klinike za pobačaje kako aktivisti "za život" više ne bi zastrašivali pacijentice.


Prvi je to takav slučaj u Britaniji, a vijećnici Ealinga, zapadnog londonskog predgrađa, odluku su donijeli jednoglasno.

Vezani članci Aktivisti Last Generation Htjeli prekinuti božićnu televizijsku misu, ali su im omeli planove: Reagirala i policija Štrajk radnika hitne pomoći - 2 U štrajku hitna služba i bolničari, vozila će morati preuzeti vojska: "Ne napijajte se i ne stvarajte situacije koje bi zahtijevale medicinsku skrb"

Protivnici pobačaja ubuduće ne smiju stajati unutar 100 metara oko klinike Marie Stopes.

"Ovo je prekretnica za žene", rekao je upravitelj klinike Richard Bentley.

"Znamo da i druge mjesne vlasti promatraju ovaj proces i razmatraju slične mjere s ciljem jačanja sigurnosti ispred klinika", dodao je.

Pobačaj je u Britaniji legalan do 24. tjedna trudnoće od 1968., ali se žestina prosvjednika protiv pobačaja povećala zadnje vrijeme, kažu aktivisti iz kampanje za pravo na izbor.

Protivnici pobačaja, članovi mreže "Good Counsel Network", koji prilaze ženama na putu za kliniku i zastrašuju ih pokazujući im fotografije pobačenih plodova, razočarani su odlukom.

"To je drakonska mjera. Žalit ćemo se", rekla je direktorica mreže Claire McCullough. "Žalosno je to i za stotine majki kojima smo pomogli tijekom godina", dodala je. 

Reuters saznaje da nekoliko gradskih vijeća razmatra slične mjere, poput londonskih četvrti Lambetha i Richmonda.

"Vijeće aktivno istražuje sve moguće opcije zaštite pacijentica ispred klinika", kazao je i glasnogovornik gradskog vijeća Manchestera. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju