Niz terorističkih napada provedenih u posljednje vrijeme na području Europe, pokazali su koliko je ona ranjiva. Dnevnik.hr je o tome kako uspješno štititi građane od terorista razgovarao s izraelskom policijom.


U posljednjih godinu dana, samo u Francuskoj je zabilježeno deset terorističkih napada u kojima su ubijene 153 osobe, ne uključujući teroriste, a ozlijeđeno više od 400. Terorističkih napada sa smrtonosnim posljedicama ove je godine bilo i u našem susjedstvu - u BiH i Makedoniji.

Vezani članci Izrael cijepljenje Treću dozu primilo već dva milijuna ljudi: Imaju rekordan broj zaraza, a više od 90.000 djece ne može u školu i vrtiće Koronavirus, ilustracija Crna prognoza: WHO otkrio koliko mrtvih od COVIDA u Europi predviđaju za iduća tri mjeseca

Sigurnosni izazovi sve su veći i europske snage poduzimaju razne mjere, naročito nakon napada u Parizu 13. studenog kada su danima trajale racije i u Parizu i Belgiji. Osim racija, zbog terorističkih prijetnji u Francuskoj i Belgiji su bile zatvorene škole i metroi.

BRUXELLES SE OPORAVLJA OD ŠOKA 'Malo je prirodnije, ali i dalje neobično, neprirodno mirno'

Za odgovor na pitanje kako se nositi s prijetnjama koje, čini se, postaju konstantne, obratili smo se državi koja je tijekom desetljeća aktivne borbe protiv terorizma uspjela minimalizirati posljedice takvih napada. Samo ilustracije radi, u Izraelu su u 119 napada koji su se događali tijekom listopada i studenog teroristi ubili 22 osobe, a tijekom izvršenja istih tih napada ubijen je 41 terorist, podaci su izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

Prema dosadašnjim primjerima napada i u Europi i u Izraelu, vidimo kako teroristi ne biraju sredstva. I dok u Europi prevladavaju napadi vatrenim oružjem, u Izraelu su oni većinom svedeni na napade nožem, škarama i zalijetanjem automobilom u pješake.

Micky Rosenfeld, glasnogovornik izraelske policije, za Dnevnik.hr kazao je koji su to aspekti povećane razine policijske sigurnosti kako bi se što uspješnije odgovorilo na smrtonosne napade.

Poruka javnosti je da ostanu mirni i na sigurnom. Javnost vjeruje sigurnosnim organizacijama, i razumije sve korake i mjere koje poduzimamo i primjenjujemo kako bismo spriječili i odgovorili na napad Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld

'To uključuje dodatne policijske jedinice, posebne patrole, granične policajce i tajne jedinice koje patroliraju javna mjesta kao što su autobusne i željezničke postaje te drugi vid javnog prijevoza. Također su formirani policijski punktovi na cestama kako bismo imali više kontrole kretanja osumnjičenih na tlu. Javni prijevoz angažira dodatne privatne zaštitare. 300 članova IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) radi pod zapovjedništvom izraelske nacionalne policije. Izraelska policija na svim razinama provodi širok raspon vježbi s različitim scenarijima terorističkih napada kako bi bila spremna nositi se s napadima. Obavještajne službe su ključni faktor u pronalasku terorista koji planiraju napade. Stalno tražimo tragove s terorističkim ćelijama u kojima se odvija planiranje terorističkih napada', rekao je Rosenfeld.

No, sve bi to palo u vodu da sve te službe nisu efikasno koordinirane. 'U Izraelu je najvažnija koordinacija različitih sigurnosnih organizacija. Brz protok informacija daje izraelskoj nacionalnoj policiji mogućnost da izvede operacije u kratkom vremenskom razdoblju', objašnjava Rosenfeld.

Kad se dogodi teroristički napad građani obično reagiraju na određen način. Svi stanovnici Izraela morali su proći vojnu obuku, pa vjerojatno pojedinim vještinama koje su dobili obučavanjem u vojsci, utoliko i mogu olakšati svojim sigurnosnim snagama kada se dogodi napad. Međutim, Rosenfeld naglašava, da je najvažnije da građani prilikom napada ostanu mirni.

'Stanovnici Izraela veoma su svjesni sigurnosti i pripravnosti policije. Kada je u tijeku napad, naše jedinice su na mjestu događaja u roku nekoliko minuta, a poruka javnosti je da ostanu mirni i na sigurnom. Kada se dogodi napad, policija o tome odmah izda obavijest. Javnost vjeruje sigurnosnim organizacijama, i razumije sve korake i mjere koje poduzimamo i primjenjujemo kako bismo spriječili i odgovorili na napad', savjetuje Rosenfeld.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook