Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush postavio je rekord koji bi vjerojatno rađe izbjegao: najvišu stopu neodobravanja od bilo kojeg predsjednika SAD u 70-godišnjoj povijesti Gallupova instituta za ispitivanje javnog mnijenja.


U anketi dnevnog lista USA Today i Gallup Instituta, provedenoj 18/19. travnja, 28 posto Amerikanaca odobrava rad predsjednika Busha, a čak 69 posto ne odobrava. Stopa odobravanja izjednačena je s ranijim najnižim vrijednostima u njegovom mandatu, no stopa neodobravanja je najviša za bilo kojeg predsjednika nakon Franklina Delana Roosevelta.

Vezani članci Slika nije dostupna Katastrofalna je godina iza novinskih izdavača: Ljudi sve manje kupuju novine, a tržište se okreće digitalnim izdanjima Rejting predsjednika i premijera Novi Crobarometar: Premijer za dlaku popularniji od predsjednika, ali istraživanje pokazuje da obojica imaju jedan veliki problem

Roosevelt je bio predsjednik SAD 1933-1945. u vrijeme velike svjetske ekonomske krize i II. svjetskog rata, i jedini u povijesti SAD-a s više od dva mandata (4).

Raniji rekord sa 67 posto neodobravanja držao je Harry Truman u siječnju 1952. godine, kada su se SAD uplele u Korejski rat.

Bushov status pogoršao se s "kolapsom optimizma prema našem gospodarstvu", rekao je za USA Today od srijede Charles Franklin, politolog sa sveučilišta Wisconsin-Madison, koji je istraživao odobravanja predsjednika kroz povijest. Nezadovoljstvu birača pridonosi i stalni rast cijena benzina i val ovrha nad kućama.

George W. Bush nositelj je rekorda i na drugoj strani spektra: najviše stope odobravanja za nekog predsjednika u 70-godišnjoj povijesti Gallupa. U rujnu 2001., u danima nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna, stopa odobravanja Busha dosegla je 90 posto.

U drugom rekordu, postotak Amerikanaca koji kažu da je invazija Iraka bila greška, u zadnjem ispitivanju dostigao je 63 posto, najviše do sada.

Ocjene ukupnog Bushevog predsjedništva su opore. U razmjeru 69 prema 27 posto, ispitanici smatraju da je njegov mandat u Bijeloj kući bio neuspjeh, a ne uspjeh.

Bush je imao negativnu stopu odobravanja za vođenje zemlje gotovo za cijelog drugog mandata. Njegova stopa odobravanja nije dostigla 50 posto od svibnja 2005., a stalno je ispod 40 posto od rujna 2006.

Stajališta o Bushu drastično se razlikuju ovisno od stranačke pripadnosti. Među republikancima, 66 posto odobrava a 32 posto ne odobrava Bushovu politiku. Među demokratima, neodobravanje je gotovo univerzalno - 91 posto. Među neovisnim biračima 23 posto odobrava, a 72 posto ne odobrava način na koji Bush vodi zemlju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju