Ilustracija
Ilustracija Foto: Neva Žganec/Pixsell

U istraživanju se mjerio postotak ljudi koji tijekom većine dana osjećaju stres. Većina europskih zemalja je između 30 i 40 posto.


Čak 34 posto Hrvata osjeća stres tijekom većine dana, pokazalo je Gallupovo istraživanje, prenosi portal Langeist. Po količini stresa lider smo u regiji, no za vrat nam pušu Slovenci i Srbi za 33 posto. 

Vezani članci Marija Miholjek, voditeljica Nove TV Što Hrvati misle o radu nedjeljom? Jesu li za ili protiv? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje Migrantski kamp Lipa - 3 Koliko smo tolerantni prema migrantima? Evo gdje je Hrvatska na ljestvici

U BiH su na 32 posto. U istraživanju nisu navedeni podaci za Crnu Goru. 

Nijemci su manje opterećeni, a Francuzi više od nas. Čini se da ni u Italiji nije sve dolce vita jer je tamo čak 44 posto ispitanika većinu dana pod stresom.

Najveći postotak izmjeren je u Turskoj, čak 64 posto, dok je Grčka na 57. Visoko kotiraju i Albanija, Malta, Cipar... 

Suprotno uvriježenom mišljenju da je veća razina stresa povezana s boljom razvijenošću veze, istraživanje je pokazalo da nema korelacije. 

Ilustracija Razine stresa u Europi Foto: Gallup Global Emotions Report

No vidi se geografski uzorak. Većina zemalja je između 30 i 40 posto, ali dva područja iskaču - baltičke i zemlje istočne Europe. Skupa sa Danskom, one su najmanje pod stresom.

Zanimljivo, najmanje brinu Rusi gdje je samo 19 posto ispitanika izjavilo kako je pod stresim većinu dana. Tu su i Ukrajinci, sa 20 posto. No istraživanje je rađeno 2021., prije nego je počeo rat u Ukrajini

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju