Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uribe i Correa najavili kraj krize na summitu u Santo Domingu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Ekvadora i Kolumbije, Rafael Correa i Alvaro Uribe najavili su kraj krize u Latinskoj Americi tijekom sastanka na vrhu Skupine iz Rija koji je jučer održan u Santo Domingu.

Nakon vrlo žive rasprave, Correa je rekao kako je spreman smatrati prevladanom krizu koja je počela upadom kolumbijske vojske na ekvadorski teritorij i napadom na logor kolumbijske gerilske skupine FARC.

Pročitajte i ovo Diana Carnero Ekvadorska političarka Prišli su na motoru i pucali joj u glavu: "Ovo je noćna mora. Oduzeli su nadu domovini" Kolumbijska mornarica presrela podmornicu s kokainom - 4 Usred oceana VIDEO Objavljena snimka velike zapljene kokaina: Mornarica presrela podmornicu i uhvatila krijumčare

"Mi možemo smatrati prevladanim ovaj teški incident koji nam je toliko naškodio", rekao je ekvadorski predsjednik.

Uribe je, pokazujući kako se s tim slaže, ustao i pružio ruku ekvadorskom kolegi, uz pljesak ostalih latinoameričkih vođa.

Čelnici 20 zemalja Latinske Amerike i Kariba sastali su se u Santo Domingu u nadi da će smiriti krizu koju je uzrokovao kolumbijski napad na gerilu FARC-a na ekvadorskom teritoriju.

Kolumbijski predsjednik rukovao se i s venezuelskim predsjednikom Hugom Chavezom koji je podupro Ekvador u pograničnom sukobu s Kolumbijom.

Najavi prekida krize na summitu u Santo Domingu prethodio je sukob ekvadorskog i kolumbijskog predsjednika.

"Ne mogu prihvatiti Uribeove laži", rekao je Correa uzvraćajući na optužbe da je u dosluhu s Kolumbijskim revolucionarnim oružanim snagama (FARC).

"Ništa ne može opravdati tu agresiju i mi očekujemo osudu tog čina", dodao je, tražeći da se Bogota obveže da više neće kršiti suverenitet neke zemlje.

"Obvežite se da više nikad nećete napasti prijateljsku zemlju i prekinite s lažima", pozvao je kolegu ekvadorski čelnik koji je predložio da se uspostave "međunaordne snage" na granici s Kolumbijom.

Kolumbijski predsjednik, prvi predsjednik države koji je nastupio na summitu, prethodno je priznao da nije "obavijestio" Ekvador o operaciji svoje vojske, rekavši da je "voljan ispričati se".

No odmah zatim opravdao je napad u kojemu je Raul Reyes, drugi čovjek FARC-a, ubijen zajedno s dvadesetoricom gerilaca koje je nazvao "najmračnijim teroristima u povijesti čovječanstva".

U trenutku održavanja summita kolumbijske vlasti su izvijestile da su ubile još jednog čelnika FARC-a čije je izručenje tražio SAD.

Riječ je o Ivanu Riosu, pravim imenom Manuel Munoz Ortiz, pobunjeničkom vođi koji se gerili pridružio u 1980-im, a od 2004. je zapovijedao Glavnim blokom FARC-a s 1.200 boraca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene