Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici Ekvadora i Kolumbije, Rafael Correa i Alvaro Uribe najavili su kraj krize u Latinskoj Americi tijekom sastanka na vrhu Skupine iz Rija koji je jučer održan u Santo Domingu.


Nakon vrlo žive rasprave, Correa je rekao kako je spreman smatrati prevladanom krizu koja je počela upadom kolumbijske vojske na ekvadorski teritorij i napadom na logor kolumbijske gerilske skupine FARC.

Vezani članci Nestašica hrane, ilustracija Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan" Slika nije dostupna 'Imamo timove koji stalno prate gdje treba napraviti dodatni pritisak'

"Mi možemo smatrati prevladanim ovaj teški incident koji nam je toliko naškodio", rekao je ekvadorski predsjednik.

Uribe je, pokazujući kako se s tim slaže, ustao i pružio ruku ekvadorskom kolegi, uz pljesak ostalih latinoameričkih vođa.

Čelnici 20 zemalja Latinske Amerike i Kariba sastali su se u Santo Domingu u nadi da će smiriti krizu koju je uzrokovao kolumbijski napad na gerilu FARC-a na ekvadorskom teritoriju.

Kolumbijski predsjednik rukovao se i s venezuelskim predsjednikom Hugom Chavezom koji je podupro Ekvador u pograničnom sukobu s Kolumbijom.

Najavi prekida krize na summitu u Santo Domingu prethodio je sukob ekvadorskog i kolumbijskog predsjednika.

"Ne mogu prihvatiti Uribeove laži", rekao je Correa uzvraćajući na optužbe da je u dosluhu s Kolumbijskim revolucionarnim oružanim snagama (FARC).

"Ništa ne može opravdati tu agresiju i mi očekujemo osudu tog čina", dodao je, tražeći da se Bogota obveže da više neće kršiti suverenitet neke zemlje.

"Obvežite se da više nikad nećete napasti prijateljsku zemlju i prekinite s lažima", pozvao je kolegu ekvadorski čelnik koji je predložio da se uspostave "međunaordne snage" na granici s Kolumbijom.

Kolumbijski predsjednik, prvi predsjednik države koji je nastupio na summitu, prethodno je priznao da nije "obavijestio" Ekvador o operaciji svoje vojske, rekavši da je "voljan ispričati se".

No odmah zatim opravdao je napad u kojemu je Raul Reyes, drugi čovjek FARC-a, ubijen zajedno s dvadesetoricom gerilaca koje je nazvao "najmračnijim teroristima u povijesti čovječanstva".

U trenutku održavanja summita kolumbijske vlasti su izvijestile da su ubile još jednog čelnika FARC-a čije je izručenje tražio SAD.

Riječ je o Ivanu Riosu, pravim imenom Manuel Munoz Ortiz, pobunjeničkom vođi koji se gerili pridružio u 1980-im, a od 2004. je zapovijedao Glavnim blokom FARC-a s 1.200 boraca.