Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nemoralno" ponašanje

Upali u razrede i šoping-centre pa tukli i uhićivali djevojčice: 16-godišnjakinja zatočena dva dana, prebili joj i oca

Stanje u Afganistanu
Stanje u Afganistanu Foto: Afp
Djevojčice i djevojke uhićene su diljem afganistanske prijestolnice, Kabula, prošlog tjedna zbog kršenja talibanskih pravila nošenja hidžaba.

Djevojke u Kabulu uhićene su u trgovačkim centrima, razredima i uličnim tržnicama. Optužene su za širenje i poticanje drugih da nose hidžab krivo i koriste šminku.

Lale, 16-godišnja djevojčica, za Guardian je ispričala da su je uhitili talibani zajedno s nizom drugih djevojaka na satu engleskog jezika i uvukli u policijski kombi. Rekla je da su djevojke koje su se suprotstavile muškarcima i odbile ići bile pretučene, a nju su udarali po stopalima i nogama dok ih je pokušavala urazumiti. Njezin je otac kasnije teško pretučen jer je "odgajao nemoralne djevojke".

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se i tvrtka Europskoj zemlji prijeti totalni kaos: Dogodilo se ono čega su se svi pribojavali, pogođeni milijuni ljudi

"Moja odjeća bila je skromna i čak je uključivala i masku za lice,  mjera opreza koju sam usvojila otkako su talibani preuzeli vlast", rekla je Lale. "Ali svejedno su me tukli, inzistirajući na tome da moja odjeća nije prikladna."

Lale je bila zatočena dva dana i noći, a puštena je nakon što su starješine zajednice intervenirali i tek kada je potpisala dokument kojim se obvezala da neće napuštati svoj dom bez obveznog pokrivala za glavu. Također joj je zabranjeno pohađati satove engleskog jezika.

"Vidjela sam kako je moj otac pretučen jer sam išla na tečaj engleskog. Kad sam nakon povratka kući vidjela njegove fotografije, toliko sam se uplašila da ću ga izgubiti. Nakon ovoga nemam više motivacije za učenje. Ne želim da se ovo iskustvo ponovi."

Pročitajte i ovo Ulice Ekvadora Zemlja pada u kaos Bombaški napadi, opsadno stanje na državnoj televiziji, otmice policajaca: Može li predsjednik vratiti kontrolu nad nasilnicima?

Otkako su u kolovozu 2021. preuzeli vlast u Afganistanu, talibani su ženama dodatno ograničili pristup obrazovanju, zapošljavanju i javnim prostorima. U svibnju 2022. odredili su da se žene moraju pokriti od glave do pete, otkrivajući samo oči.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene