Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja pada u kaos

Bombaški napadi, opsadno stanje na državnoj televiziji, otmice policajaca: Može li predsjednik vratiti kontrolu nad nasilnicima?

Ekvador se u utorak suočio s nizom nasilnih incidenata, uključujući napad naoružanih kriminalaca na TV postaju u eteru, dok je predsjednik Daniel Noboa 22 bande imenovao terorističkim organizacijama i vojnim metama. Peruanska vlada proglasila je izvanredno stanje duž svoje sjeverne granice sa susjedom.

Policija je uhitila 13 naoružanih napadača koji su zauzeli televiziju TC tijekom prijenosa uživo, dok je drugdje oteto najmanje sedam policajaca, a diljem zemlje dogodilo se nekoliko eksplozija.

Noboa, koji je preuzeo dužnost u studenom obećavajući da će zaustaviti nasilje povezano s trgovinom drogom, proglasio je u ponedjeljak 60-dnevno izvanredno stanje kao odgovor na zatvorsko nasilje uključujući uzimanje čuvara za taoce zatvorenika i navodni bijeg vođe bande Los Choneros Adolfa Maciasa tijekom vikenda.

U revidiranom dekretu u utorak, Noboa je priznao unutarnji oružani sukob i imenovao dvadesetak kriminalnih organizacija terorističkim skupinama, uključujući Los Choneros.

Vlada je rekla da je nasilje reakcija na Noboin plan da izgradi novi zatvor visoke sigurnosti i prebaci zatvorene vođe bandi.

"Današnji događaji pokazuju da radnje i odluke koje je poduzela nacionalna vlada ozbiljno utječu na kriminalne strukture, a kao odgovor su stvorili val nasilja kako bi zastrašili stanovništvo", rekao je admiral Jaime Vela, šef zajedničkog zapovjedništva oružanih snaga, nakon sigurnosnog sastanka s Noboom i drugim dužnosnicima.

Sve skupine spomenute u Noboinu dekretu sada su vojne mete, dodao je Vela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Maskirana banda VIDEO Naoružani napadači upali u live TV emisiju: Prekinuli program i prijetili zaposlenicima

Stotine ubijenih zatvorenika

Premještaji vođa bandi u zatvore i ranije su dovodili do nasilja, a posljednjih godina ubijene su stotine zatvorenika.

Zauzimanje TC-ova studija u Guayaquilu emitirano je uživo oko 20 minuta, dok su ljudi odjeveni u crno te noseći fantomke i razno oružje natjerali zaposlenike da legnu na pod. U prijenosu uživo čuli su se pucnji i povici, a neki od napadača pokazivali su prema kameri. Moglo se čuti kako netko viče "nema policije".

Prostori TC-a, koji emitira na nacionalnoj razini, nalaze se u istoj zgradi gdje i druga javna televizija, Gamavision, te nekoliko radijskih postaja. Napadači su ušli kroz recepciju Gamavisiona, napali tamošnje osoblje i ostavili dinamit za sobom, rekao je Reutersu koordinator vijesti i izvjestitelj TC-a Leonardo Flores Moreno ranije u utorak, dok je operacija ponovnog preuzimanja mjesta još bila u tijeku.

"Bili smo na sastanku i na vrijeme smo upozoreni tako da smo se uspjeli sakriti", rekao je Flores. Policija je rekla da je njihova operacija rezultirala zapljenom eksploziva i oružja, a policijske objave na društvenim mrežama prikazuju mladiće s rukama vezanim na leđima kako kleče na podu.

"Svi su taoci oslobođeni... počinitelji će se suočiti s pravdom i biti osuđeni za teroristička djela", rekla je policija na X-u.

Kanal se vratio u eter za svoje večernje vijesti, a voditelji su rekli da je ured državnog odvjetnika na licu mjesta i prikuplja dokaze. Dva zaposlenika su ozlijeđena, javio je kanal.

Pročitajte i ovo Krešimir Butković - 1 Val nezadovoljstva Bura reakcija na novi zakon: "Stavljaju nas u poziciju nekoga koga treba samo umlatiti lopatom"

Sedam policajaca i 139 zatvorskih čuvara oteto, eksplozije diljem zemlje

U južnom gradu Machali, Quitu i pokrajini Los Rios sedam je policajaca oteto u tri odvojena incidenta, rekla je policija ranije. Tri policajca uhićena u Machali puštena su kasno u utorak, rekla je policija, a deset osoba je uhićeno.

Policija je potvrdila eksplozije u Esmeraldasu i Los Riosu, dok su uredi gradonačelnika u Cuenci i Quitu potvrdili druge, a ured državnog odvjetnika rekao je da istražuje jednu u Guayaquilu. Lokalni mediji izvijestili su o dodatnim eksplozijama u Loji i Machali.

Vlasti nisu navele uzrok ni za jednu od eksplozija i nitko nije preuzeo odgovornost.

Agencija za zatvore SNAI priopćila je ranije u utorak da je skupina zatvorenika pobjegla iz kaznionice u Riobambi, uključujući optuženog člana bande Fabricia Colona Pica, koji je navodno bio uključen u zavjeru za napad na državnog odvjetnika. Sedamnaest od 39 bjegunaca ponovno je uhvaćeno, priopćilo je tužiteljstvo.

Jedanaest zatvorskih čuvara, koji su uzeti kao taoci, u posljednja dva dana pušteno je na slobodu, dodao je SNAI, ali 139 čuvara i drugog osoblja još uvijek je zatočeno.

Lokalne vlasti u Guayaquilu rekle su da je bilo incidenata "preuzimanja" u pet bolnica u najvećem gradu zemlje, ali da su policija i vojnici uspostavili red. Nije bilo jasno o čemu se radilo u incidentima.

Neki Ekvadorci već dovode u pitanje Noboine napore da kontrolira nasilje. Noboa ove godine planira održati referendum usmjeren na sigurnosne napore.

Nasilne smrti na nacionalnoj razini porasle su na 8008 u 2023., priopćila je vlada, što je gotovo dvostruko više od brojke iz 2022. od preko 4500.

Pročitajte i ovo Ekvador u raljama kartela Nakon atentata Na ulicama bombe, u zatvoru borbe s desecima mrtvih. Ova zemlja pada u ralje narkokartela i postaje bojište za kriminalce

Peru proglasio izvanredno stanje na sjevernoj granici

Nemiri u Ekvadoru naveli su vladu Perua da proglasi izvanredno stanje duž svoje granice s Ekvadorom, dok su Brazil, Kolumbija i Čile izrazili svoju potporu ekvadorskoj vladi.

Premijer Alberto Otarola objavio je to, ističući da će proglašenje izvanrednog stanja rasporediti neodređeni broj vojnih postrojba kao potporu redarstvenim snagama.

Peruanski ministri obrane i unutarnjih poslova također će otputovati na granicu kako bi koordinirali operacije, rekao je premijer. Ranije istog dana, peruanski je ministar unutarnjih poslova naredio raspoređivanje redarstva na granici u pokušaju jačanja sigurnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene