Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasila se i tvrtka

Europskoj zemlji prijeti totalni kaos: Dogodilo se ono čega su se svi pribojavali, pogođeni milijuni ljudi

Njemački putnici suočeni su s otkazivanjem vlakova u cijeloj zemlji, dok trodnevni nacionalni štrajk željeznica doprinosi putnom kaosu u najvećem europskom gospodarstvu, gdje prosvjedi poljoprivrednika koji su u tijeku također ometaju cestovni promet.

Sindikat strojovođa GDL započeo je svoj štrajk u ranim jutarnjim satima u srijedu, nakon štrajka strojovođa teretnih vlakova koji su prekinuli rad u utorak navečer.

Štrajkovi će se nastaviti do petka navečer, prisiljavajući nacionalnog željezničkog operatera Deutsche Bahn da koristi samo skraćeni vozni red za hitne slučajeve.

Tvrtka je rekla da će štrajk utjecati na planove putovanja milijuna ljudi i pozvala ljude da otkažu ili odgode sva putovanja koja nisu bitna.

Dugogodišnja svađa oko plaća i radnog vremena ponovno se rasplamsala nakon božićnog primirja. GDL zahtijeva smanjenje radnog vremena s 38 na 35 sati tjedno za radnike koji rade u smjenama, kao i povećanje plaća od 555 eura mjesečno, te jednokratnu naknadu za inflaciju od 3000 eura.

Deutsche Bahn ponudio je fleksibilnost radnog vremena, ali je odbio skratiti ga bez smanjenja plaće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije se ne smiruju Hutisti napali brodove u Crvenom moru dronovima i raketom. SAD i Britanija ih oborili

Nacionalni štrajkovi željezničara dolaze usred rastuće gospodarske glavobolje s kojom se Njemačka suočila ove godine, potaknute lošim makroekonomskim podacima, visokim kamatnim stopama i rastućim kritikama koalicijske vlade.

Ovotjedni prosvjedi poljoprivrednika, potaknuti planiranim rezovima subvencija, pojačali su dodatni pritisak na kancelara Olafa Scholza, čija vlada pokušava donijeti proračun za 2024. Čelnik njemačke udruge poljoprivrednika DBV obećao je pojačati prosvjede u srijedu, nakon što su ranije ovog tjedna kolone traktora i kamiona blokirale ceste diljem zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene