Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

UNODC: U Afganistanu uskladištene tisuće tona opijuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće tona opijuma proizvedene u Afganistanu skladište se u toj zemlji rekao je direktor UN-ove agencije za suzbijanje zloporabe droge Antonio Maria Costa koji poziva NATO da se bori protiv krijumčarenja.

"Postoje goleme uskladištene količine opijuma od više tisuća tona", a godišnja proizvodnja se procjenjuje na 7.700 tona, rekao je Costa, izvršni direktor UN-ove agencije za suzbijanje zloporabe droge i zločina (UNODC) novinarima u Parizu.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

"Mobilizirali smo obavještajne službe iz cijeloga svijeta kako bismo doznali što se događa, ali odgovor nismo dobili", dodao je, dan nakon saslušanja u francuskoj Narodnoj skupštini.

Premda je proizvodnja puno veća od potražnje, cijene su pale samo za 20 posto, rekao je Costa koji u napisu za francuski dnevnik Le Monde od petka zaključuje da su "velike količine opijuma, heroina i morfija povučene s tržišta, u čemu su djelimično sudjelovali talibani".

Direktor UNODC-a usto je pozvao NATO da se uključi u borbu protiv droge u Afganistanu, izrazivši žaljenje zbog suzdržanosti "europskih zemalja", ali nije naveo kojih.

Costa je napose pozvao NATO da bombardira laboratorije u kojima se više od 60 posto afganistanskog opijuma prerađuje u heroin i u morfij prije nego se izveze, prema UNODC-u.

NATO k tome treba "prekinuti lanac opskrbe" izvođenjem napada na tržišta, konvoje s drogom, kao i na uvoz kemijskih proizvoda nužnih za preradu opijuma, dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene