Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UN je u četvrtak uputio poziv za skupljanje 1,44 milijarde dolara za pomoć za oko tri milijuna žrtava potresa na Haitiju.


Taj poziv koji bi trebao pokriti hitne potrebe pomoći za 2010. uključuje prethodni poziv za skupljanje 577 milijuna dolara, upućenog nakon katastrofe, precizira se u priopćenju Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a (OCHA).

>> VIDEO: Tisuće Splićana pjevalo za Haiti

Blizu trećine traženih iznosa (480 milijuna dolara) će biti namijenjeno za hranu, a ostatak će biti podijeljen između raznih sektora poput privremenih skloništa, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva i higijene. Prethodni UN-ov poziv za skupljanje rekordnih iznosa nakon prirodnih katastrofa iznosio je 1,41 milijardi dolara. Bio je odaslan 2005. za zemlje teško pogođene tsunamijem u Indijskom oceanu u prosincu 2004. (Hina)

Vezani članci Potres, ilustracija Šibenik se opet trese: Čula se tutnjava, građani uznemireni - "Zatutnjilo u Ražinama", "Grebaštica, dobro zadrmalo" Rušenje prve kuće koja je stradala u potresu - 4 Borba sa (sporom) obnovom: "Nemam što očekivati jer znam da je to prazan hod. Razočarani smo. Pustili su nas kao na otoku"