Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija u tuzi

Umro ruski patrijarh Aleksej

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Aleksej II. umro je u petak, javila je novinska agencija TASS.

Glasnogovornik Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve Vladimir Vigiljanski rekao je da je Aleksej II. umro u petak ujutro u svojoj rezidenciji u Peredelkinom nedaleko od Moskve, javio je Reuters. 

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama"

>> 'S papom bi se mogao sastati za godinu, dvije'

Pravoslavna crkva nikada nije komentirala patrijarhovo zdravlje i još nije objavila od čega je umro, ali diplomati u Moskvi navode da je čelni čovjek Ruske pravoslavne crkve bolovao od raka.

Aleksej II., rođen u Estoniji kao Alexei Ruediger, bio je na čelu Ruske pravoslavne crkve od 1990. i bio je poznat po dobrim vezama s Kremljom.

Tijekom njegova mandata, nakon raspada Sovjetskog Saveza, utjecaj Pravoslavne crkve u Rusiji je znatno ojačao, a diljem zemlje izgrađene su stotine novih crkava.

Nekadašnji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov rekao je da je bio šokiran kad je čuo vijest o patrijarhovoj smrti. "Jako sam ga poštovao", rekao je Gorbačov, prenosi agencija Interfax.

Alexei Mihajlovič Ruediger rodio se 23. veljače 1929. u glavnome gradu Estonije Talinnu u obitelji ruskog pravoslavnog svećenika. I sam je zaređen 1953. godine, a nakon što je obnašao razne visoke crkvene dužnosti, 1990. postao je patrijarhom Ruske pravoslavne crkve, najveće i najutjecajnije pravoslavne crkve koja okuplja oko 220 milijuna vjernika.

Nezadovoljan pokušajima Katoličke crkve da pridobije ruske vjernike, Aleksej II. protivio se posjetu pokojnog pape Ivana Pavla II. Rusiji. Nakon izbora novog pape godine 2005. poboljšali su se odnosi Ruske pravoslavne crkve s Vatikanom te se nagađalo o mogućem susretu patrijarha Alekseja i pape Benedikta XVI.

Pokojni ruski patrijarh ojačao je odnose crkve s političkim krugovima i često je posjećivao Kremlj, a bivši ruski predsjednik Vladimir Putin bio je na mnogim važnim crkvenim svečanostima koje je vodio Aleksej II.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene