Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon duge bolesti

U dobi od 86 godina: Umro danski karikaturist poznat po crtežu proroka Muhameda

Charlie Hebdo, arhivska fotografija (Foto: AFP)
Charlie Hebdo, arhivska fotografija (Foto: AFP) Foto: Afp
Danski karikaturist Kurt Westergaard, slavan po karikaturi proroka Muhameda koja je izazvala nerede u nekim muslimanskim zemljama, umro je u dobi od 86 godina, objavila je njegova obitelj, prenijeli su danski mediji u nedjelju.

Westergaard je umro nakon duge bolesti, rekla je obitelj, prenio je list Berlingske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moskva nezadovoljna karikaturama pada ruskog aviona u Charlie Hebdou: To je bogohuljenje Slika nije dostupna MUHAMED PREDVIDIO Upozorenje staro 1400 godina: 'Oni su najgori dio evolucije'

Ilustrator je autor najpoznatije od 12 karikatura objavljenih 30. rujna 2005. u danskom konzervativnom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom "Lice Muhameda", na kojoj je prorok prikazan s turbanom u obliku bombe.

Karikature su najprije prošle nezamijećeno, ali nakon 15 dana održan je prosvjed u Kopenhagenu, a zatim su prosvjedovali veleposlanici muslimanskih zemalja u Danskoj.

Tada je eskalirao bijes koji je rezultirao antidanskim nasiljem u muslimanskom svijetu u veljači 2006.

Nasilje povezano s karikaturama je kulminiralo 2015. tijekom atentata na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu kada je ubijeno 12 djelatnika. Tjednik je ponovo objavio karikature 2012.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene