Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec dana roka

Ultimatum Irana: Prihvatite prijedlog o izvozu uranija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je u subotu dao velesilama 'ultimatum' da za mjesec dana moraju odgovoriti na njegov prijedlog o izvozu uranija.

U protivnom će sam proizvesti uranij koji mu je potreban za istraživački reaktor u Teheranu, javila je javna televizija. 'Međunarodna zajednica ima samo mjesec dana da odluči' i da prihvati ili odbije uvjete Teherana, rekao je ministar vanjskih poslova Manušer Motaki, a prenijela je televizija. 'U protivnom, Teheran će obogaćivati uranij na višoj razini', dodao je i naglasio 'Ovo je ultimatum'. Obogaćivanje uranija za koji Iran tvrdi da mu je potreban za medicinski istraživački reaktor u Teheranu, u središtu je sukoba s velesilama koje strahuju da bi Islamska Republika mogla proizvoditi uranij u vojne svrhe, premda je to puno puta zanijekala.

Pročitajte i ovo Uloga Irana u ratu protiv Izraela - 6 Pomno praćenje Jordan otkrio što se događalo tijekom noći: Teheran prati svaki korak ove arapske zemlje koja bi mogla postati sljedeća meta Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..."

Iran je odbio prijedlog ugovora s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) koji predviđa da Teheran najveći dio svog niskoobogaćenog uranija šalje u Rusiju radi dodatnog obogaćivanja do 20 posto, a da zauzvrat dobije gorivo za svoj istraživački reaktor u Teheranu. Dogovor bi trebao omogućiti da se smanji zabrinutost nekih zapadnih prijestolnica. No vlasti su u utorak izjavile da je Iran voljan izvoziti svoj niskoobogaćeni uranij, ali su zatražile da se takva razmjena provodi u etapama. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je pet rezolucija protiv Irana, od kojih su tri bile popraćene sankcijama, zbog njegova odbijanja da prekine obogaćivanje uranija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene